Теми статей
Обрати теми

Доплата за ведення діловодства: чи можливо встановити секретарю ЗНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи має секретар загальноосвітнього навчального закладу (ЗНЗ) право на встановлення доплати за ведення діловодства?

Оплата праці працівників установ і закладів освіти здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з абз. 1 п. 55 цієї Інструкції працівникам, які відповідають за ведення діловодства та бухгалтерського обліку у загальноосвітніх школах, здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Але конкретний перелік посад, які мають право, зокрема, на доплату за ведення діловодства, нормами Інструкції № 102 не встановлено. Тому закономірно виникає запитання: чи має право на таку доплату секретар навчального закладу?

Для відповіді на це запитання перш за все слід звернутись до посадових завдань та обов’язків, які встановлені для посади секретаря (секретаря-друкарки). Вони наведені у п. 27 розд. «Технічні службовці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

Так, до основних завдань та обов’язків секретаря (секретаря-друкарки) віднесено, зокрема, роботу з ведення діловодства, формування справ відповідно до затвердженої номенклатури, забезпечення їх зберігання і у встановлені строки здавання до архіву тощо.

Крім того, п. 1.5 Інструкції з ведення ділової документації в загальноосвітніх навчальних закладах I — III ступенів, затвердженої наказом МОН від 23.06.2000 р. № 240, установлено, що діловодство в ЗНЗ ведеться призначеною для цього відповідальною особою. А згідно з п. 7 розд. I Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 р. № 1000/5, такою особою є секретар, діловод.

Це означає, що установлення доплати за ведення діловодства працівнику, який обіймає посаду секретаря (секретаря-друкарки) та фактично виконує свої безпосередні посадові обов’язки, на нашу думку, є неправомірним. Хоча у листі від 05.03.2013 р. № 1/11-4907 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 17-18, с. 4) фахівці МОНмолодьспорту висловили протилежну думку. Ми ж пояснимо свою точку зору.

Так, згідно зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95 (далі — Закон про оплату праці) додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій. Ведення секретарем діловодства належить, як зазначалося вище, до його безпосередніх обов’язків, установлених посадовою інструкцією, за виконання яких йому виплачується основна заробітна плата (посадовий оклад). Така робота не виконується понад установлені норми та не є особливими умовами праці.

Додатковим аргументом зазначеному вище є також те, що встановлення доплати секретарю за ведення діловодства не передбачено в інших установах та закладах, хоча функціональні обов’язки працівників однакові.

Підсумуємо: секретар ЗНЗ не має права на встановлення доплати у розмірі 10 % посадового окладу за ведення діловодства, яка передбачена абз. 1 п. 55 Інструкції № 102. Ця норма передбачає встановлення доплати тим працівникам, які відповідають за ведення діловодства за відсутності у штатному розписі ЗНЗ посади секретаря (секретаря-друкарки).

Крім того, як відомо, розмір посадового окладу секретаря (секретаря-друкарки) відповідно до вимог додатка 11 до наказу № 557 встановлюється на рівні 4 — 5-го тарифних розрядів, що станом на 01.04.2017 р. складає 2032 — 2176 грн. та є нижчим, ніж розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн.). Це означає, що таким працівникам слід проводити доплату до рівня мінімальної заробітної плати (у цьому випадку 1024 — 1168 грн.).

Враховуючи той факт, що доплата за ведення діловодства не буде нараховуватись «зверху» 3200 грн. ( ст. 31 Закону про оплату праці), фактичний розмір заробітної плати секретаря (секретаря-друкарки) за місяць не зміниться у зв’язку з тим, що пропорційно зменшиться розмір доплати до рівня мінімальної заробітної плати.

Висновок: установлення доплати у розмірі 10 % посадового окладу за ведення діловодства секретарю ЗНЗ не тільки буде необґрунтованим, з точки зору законодавства, але й не збільшить фактичну заробітну плату працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі