Теми статей
Обрати теми

Внески до статутного фонду комунального підприємства

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Як планувати внески до статутних фондів комунальних підприємств? Якщо ми правильно розуміємо, то такі кошти необхідно планувати за 3210. Але водночас це капітальні трансферти. Як їх у такому випадку спрямувати на приріст обігових коштів (поточні видатки)? Як безпосередньо робити такі внески? Чи повинні підприємства складати план використання бюджетних коштів?

Так, ви правильно розумієте.

Внески до статутного капіталу комунального підприємства відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) відносяться до витрат бюджету розвитку та в разі їх планування відображаються за ТПКВКМБ 7470 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» і КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Водночас у місцевому бюджеті можуть передбачатися кошти на фінансування програм, пов’язаних з виконанням власних повноважень, затверджених відповідною місцевою радою згідно із законом ( п. 2 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР повноваження з управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Тобто сільська рада може затвердити місцеву програму, наприклад, стосовно підвищення ефективності роботи такого підприємства, та передбачити в бюджеті кошти на її реалізацію. У цьому випадку видатки відображаються з урахуванням галузевої ознаки та основних їх груп, визначених бюджетною класифікацією, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження Структури кодування програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів і Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» від 02.12.2014 р. № 1195.

Якщо це поточні видатки, то застосовується КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Оскільки комунальне підприємство не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника.

Одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів ( ч. 6 ст. 22 БКУ).

Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженим наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що:

— органи Казначейства здійснюють розрахунково-касове обслуговування рахунків одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах Казначейства, відповідно до планів використання бюджетних коштів та помісячних планів використання бюджетних коштів (п. 10.1 Порядку);

— одержувачі бюджетних коштів подають до органу Казначейства план використання бюджетних коштів у порядку та за формою, визначеною законодавством, затверджений керівником за погодженням з розпорядником бюджетних коштів (п. 5.6 Порядку).

Отже, фінансування здійснюється на підставі плану використання бюджетних коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі