Теми статей
Обрати теми

Оприлюднення інформації про бюджет та бюджетні програми

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Як і де необхідно оприлюднювати інформацію про місцевий бюджет? Чи необхідно оприлюднювати паспорти бюджетних програм? Якщо так, то де саме це робити, якщо ані установа, ані її головний розпорядник не мають власного сайта? Чи підійде для такого оприлюднення сайт: http://data.gov.ua?

Питання оприлюднення та публічного представлення інформації про бюджет унормовано ст. 28 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Відповідно до ч. 4 та 5 цієї статті інформація про місцевий бюджет (рішення про місцевий бюджет, квартальні звіти про виконання місцевого бюджету) підлягає обов’язковій публікації у газетах, визначених Верховною Радою АР Крим, відповідними місцевими радами.

Публічне представлення та публікацію інформації про бюджет за бюджетними програмами та показниками, бюджетні призначення щодо яких визначені рішенням про місцевий бюджет, здійснюють головні розпорядники коштів місцевих бюджетів у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

Оприлюднення здійснюється шляхом розміщення на своїх офіційних сайтах паспортів бюджетних програм та звітів про виконання паспортів бюджетних програм ( абз. 5 ч. 5 ст. 28 БКУ).

Водночас ч. 6 ст. 28 БКУ передбачено, що інформація про бюджет, визначена цією статтею, оприлюднюється з додержанням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI в частині оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних.

Умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання коштів державного і місцевих бюджетів визначаються Законом України «Про відкритість використання публічних коштів» від 11.02.2015 р. № 183-VIII.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 цього Закону інформація, яку потрібно оприлюднити, готується розпорядниками та одержувачами коштів місцевих бюджетів та подається ними для оприлюднення на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, який є офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет.

З урахуванням цих норм головні розпорядники коштів місцевих бюджетів, у разі відсутності власного сайта, можуть оприлюднити інформацію на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних: http://data.gov.ua.

При цьому вони повинні довести до відома громадськості, в який саме спосіб здійснено оприлюднення інформації про використання коштів бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі