Теми статей
Обрати теми

Надання коштів комунальному підприємству

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У нас виникло запитання щодо сплати за інженерно-геологічні роботи перед реконструкцією каналізаційної насосної станції (проба землі) комунальним підприємством (КП) «Райводоканал». Селищна рада надає трансферт комунальному підприємству через орган Казначейства за загальним фондом за КПКВ 0116052 та КЕКВ 2610. Працівниками Казначейства було зроблене зауваження КП у зв’язку з тим, що такі видатки в плані використання коштів враховані як послуги за КЕКВ 2240, а повинні здійснюватися за КЕКВ 2281 та за спеціальним фондом як складові частини витрат (видатків) розвитку та витрат (видатків) споживання. За яким фондом селищна рада повинна надати вищевказаний трансферт: загальним чи спеціальним? Такі видатки для селищної ради мають бути поточними чи капітальними? За яким КЕКВ має відобразити цю суму КП: 2240 чи 2281?

Насамперед зазначимо, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) капітальні видатки, включаючи капітальні трансферти іншим бюджетам (крім капітальних видатків, що здійснюються за рахунок визначених пп. 2 — 15 ч. 2 ст. 691 БКУ надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів), належать до витрат бюджету розвитку.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333), капітальні видатки — це видатки, які спрямовуються на придбання основного капіталу (обладнання і предметів довгострокового користування), необоротних активів (у тому числі землі, нематеріальних активів тощо), на будівництво (придбання), ремонт, модернізацію, реконструкцію та реставрацію (у тому числі житла (приміщень), інших об’єктів), на створення державних запасів і резервів; на придбання капітальних активів; невідплатні платежі, компенсацію втрат, пов’язаних з пошкодженням основного капіталу.

Тобто капітальні видатки (КЕКВ 3000) здійснюються лише за рахунок коштів бюджету розвитку, а поточні видатки — загального фонду місцевого бюджету.

Водночас комунальне підприємство може отримувати кошти за наявності цільової програми, затвердженої відповідною місцевою радою згідно з п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ, в якій визначено перелік заходів, що реалізовуватимуться в рамках програми, порядок та умови оплати видатків. Зазначене і необхідно враховувати при плануванні та фінансуванні видатків.

Відповідно до Інструкції № 333 видатки на геологорозвідувальні та топографо-геодезичні роботи належать до видатків, що здійснюються за КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм».

Отже, у селищному бюджеті кошти повинні передбачатися за КПКВ 0116052 «Забезпечення функціонування водопровідно-каналізаційного господарства» та КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм» за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Використання коштів комунальним підприємством як одержувачем бюджетних коштів здійснюється згідно із затвердженим планом використання бюджетних коштів та КЕКВ (для поточних видатків) залежно від їх економічної суті.

Слід зазначити, що наказом Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11 затверджено складові частини витрат (видатків) розвитку та витрат (видатків) споживання, згідно з якими капітальні видатки (КЕКВ 3000) та дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм (КЕКВ 2281) відповідно до економічної класифікації видатків бюджету належать до видатків розвитку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі