Теми статей
Обрати теми

Чи бути у штаті медзакладу посаді «фахівець з економічних питань»

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки і фінансової політики
У закладі охорони здоров’я виникла потреба ввести до штату посаду «фахівець з економічних питань». Але Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, не містить вимог щодо такої посади. У зв’язку з цим виникає запитання: чи можливо взагалі ввести до штату медзакладу зазначену посаду, і якщо можливо, то якими кваліфікаційними вимогами керуватись при її введенні?

Нагадаємо, що з 02.09.2016 р. втратив чинність наказ МОЗ «Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33. А це означає, що з цієї дати керівникам закладів охорони здоров’я та їх власникам (головним розпорядникам коштів) надано значну автономію у прийнятті рішень щодо формування та затвердження штатних розписів цих закладів.

Але не слід забувати, що до штатного розпису медзакладу допустимо вводити посади з найменуваннями, які передбачені Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій). При цьому важливим є те, що для введених посад мають бути визначені тарифні розряди та інші оплатні моменти згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п.п. 2.2.21 цих Умов інженерам всіх спеціальностей, бухгалтеру (з дипломом спеціаліста), бухгалтеру-ревізору, економісту, програмісту, юрисконсульту, художнику-окопротезисту, редактору та іншим професіоналам встановлюються такі тарифні розряди:

— провідним — 10-й;

— першої кваліфікаційної категорії — 9-й;

— другої кваліфікаційної категорії — 8-й;

— без категорії — 7-й.

Як бачимо, серед вищенаведеного переліку є як конкретні посади (бухгалтер, економіст), так і категорія «професіонали».

У зв’язку з цим досить логічно виникає наступне запитання: чи можна до зазначеної професійної групи віднести фахівця з економічних питань і які кваліфікаційні вимоги передбачені для цієї посади? Перш ніж відповісти на нього, зауважимо, що у своєму запитанні читач робить посилання на Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затверджений наказом МОЗ України від 29.03.2002 р. № 117 (ср. ). Але відразу зазначимо, що цим нормативним документом встановлюються кваліфвимоги виключно для медичних працівників. А посада, що розглядається, не віднесена до медичних. Тому відповідь на вищенаведене запитання слід шукати в інших джерелах.

Звернемося до вищезгаданого Класифікатора професій. Зокрема, розділ 2 «Професіонали» Класифікатора професій не містить такої професійної назви роботи, як фахівець з економічних питань. Натомість у ньому є професії: консультанта з економічних питань (код КП «2441.2»), оглядача з економічних питань (код КП «2441.2») та економіста (код КП «2122.2»). Тобто до штатного розпису можна ввести одну із зазначених посад.

Разом з тим при введенні до штатного розпису закладу охорони здоров’я посади, яка передбачена Класифікатором професій, слід, як уже зазначалося вище, керуватися нормами Умов № 308/519. Оскільки зазначеними Умовами передбачено лише посаду економіста, правильно буде все ж таки ввести до штату саме цю посаду, а не консультанта з економічних питань чи оглядача з економічних питань.

Що стосується питання встановлення кваліфікаційних вимог для зазначеної посади, то тут слід застосовувати кваліфвимоги, які передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Розділ «Професіонали» цього Довідника не містить посади «фахівець з економічних питань», проте у п. 5 цього розділу є посада «економіст».

Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

провідний економіст: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією економіста I категорії — не менше 2 років;

економіст I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією економіста II категорії — не менше 2 років;

економіст II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією економіста — не менше 1 року;

економіст: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Підсумуємо: при розгляді питання введення до штату медзакладу нової немедичної посади слід використовувати найменування професій, які передбачені Класифікатором професій, та кваліфвимоги, які містить Довідник № 336 або інші галузеві довідники. При цьому посаду можна ввести в штатний розпис установи за умови, що для неї Умовами № 308/519 визначені посадовий оклад та інші оплатні моменти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі