Теми статей
Обрати теми

Соціальна додаткова відпустка одинокій матері: чи можна ділити на частини

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Працівниця бюджетної установи є одинокою матір’ю, яка має дитину віком 7 років. Вона має право на соціальну додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів. Працівниця вже використала щорічну основну відпустку повної тривалості і у квітні 2017 року хоче взяти частину соціальної додаткової відпустки, тобто 5 календарних днів. Чи можна ділити на частини соціальну додаткову відпустку, яка надається одинокій матері?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років чи дитину-інваліда або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А групи I, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А групи I, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А групи I, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Також варто зауважити, що при наданні додаткової оплачуваної відпустки слід враховувати певні особливості.

По-перше, така відпустка не належить до виду щорічних відпусток і надається у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини (див. лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16). Тому відпрацьовувати певний час в установі, щоб скористатися своїм правом на таку відпустку повної тривалості, працівнику не потрібно.

По-друге, додаткова відпустка на дітей надається понад щорічні основну й додаткові відпустки, установлені ст. 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад тривалість щорічних відпусток, установлених іншими законами та нормативно-правовими актами ( ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки).

Тепер щодо запитання, яке розглядається. Річ у тім, що згідно з ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. А ось про можливість поділу додаткової соціальної відпустки у нормах Закону про відпустки, на жаль, не йдеться. То як же бути у цій ситуації, чи можливо поділити таку відпустку за бажанням працівника?

Відповідь на це запитання надали фахівці Мінсоцполітики у листах від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13 та від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 (ср. ). Так, згідно з їх роз’ясненнями додаткова оплачувана відпустка, у тому числі та, що надається одинокій матері, відповідно до ст. 4 Закону про відпустки належить до виду соціальних відпусток. Таким чином, поділу на частини вона не підлягає.

Отже, не можна ділити на частини соціальну відпустку, яка надається одинокій матері. Така відпустка за бажанням працівниці повинна надаватись повної тривалості, тобто 10 календарних днів.

Водночас якщо працівниця має право на соціальну відпустку за двома підставами, то вона може використати зазначену відпустку спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

Наприклад, працівниця установи є одинокою матір’ю, а також має дитину-інваліда віком 10 років. У цьому випадку дитина бере участь у визначенні підстав для надання додаткової відпустки на дітей двічі. При цьому тривалість такої відпустки становитиме 17 календарних днів. За бажанням жінка може спочатку використати 10 к. дн. додаткової відпустки за однією підставою (одинока мати), а надалі — 7 к. дн. за іншою підставою (мати дитини-інваліда).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі