Теми статей
Обрати теми

Чи можна покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
У штаті клубу лише дві посади: завідувач клубу — 1 ставка та технічний працівник — 0,5 ставки. Сільський клуб підпорядковується сільській раді. Чи можна покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника сільського клубу при звільненні матеріально відповідальної особи — завідувача клубу?

Перш за все нагадаємо, що згідно з розд. ІІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, запаси суб’єкта державного сектору обліковуються за місцем їх відповідального зберігання (перебування) та в бухгалтерській службі.

Приймання, зберігання, відпуск та облік запасів у місцях їх зберігання здійснює матеріально відповідальна особа.

Посадові особи, які відповідають за збереження запасів, призначаються наказом керівника суб’єкта державного сектору. З ними укладається письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Аналогічна ситуація і з основними засобами.

Так, відповідно до п. 2 розд. ІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, за місцем зберігання всі основні засоби перебувають на відповідальному зберіганні у матеріально відповідальних осіб, які призначаються наказом керівника суб’єкта державного сектору.

З посадовими особами, які відповідають за збереження основних засобів, укладається письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Тепер давайте звернемося до Переліку посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень або застосування в процесі виробництва, а також Типового договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, затверджених постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріатом ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Посада технічного працівника цим Переліком не передбачена.

Але водночас, як ми зазначали вище, товарно-матеріальні цінності обов’язково мають бути на відповідальному зберіганні.

Тож враховуючи це, а також той факт, що інших працівників у сільському клубі взагалі немає, вважаємо можливим покласти матеріальну відповідальність на технічного працівника у цьому випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі