Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ при придбанні будівельних матеріалів для улаштування огорожі

Лист від 22.02.2017 р. № 16-08/191-3083

Державна казначейська служба України розглянула лист <…> щодо застосування кодів економічної класифікації видатків при придбанні будівельних матеріалів (металевих, залізобетонних, дерев’яних секцій) для улаштування огорожі, якої раніше не було на території бюджетної установи, і в межах компетенції повідомляє.

Згідно із статтею 10 Бюджетного кодексу України видатки бюджету класифікуються за економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація видатків бюджету).

За економічною класифікацією видатків бюджету видатки бюджету поділяються на поточні та капітальні (частина 5).

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 р. № 333, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 р. за № 456/20769 (далі — Інструкція), економічна класифікація видатків бюджету призначена для чіткого розмежування видатків бюджетних установ та одержувачів бюджетних коштів за економічними характеристиками операцій, які здійснюються відповідно до функцій держави та місцевого самоврядування.

Економічна класифікація видатків бюджету забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету (п. 1.1).

Капітальні видатки — це видатки, які спрямовуються на придбання основного капіталу (обладнання і предметів довгострокового користування), необоротних активів (у тому числі землі, нематеріальних активів тощо), на будівництво (придбання), ремонт, модернізацію, реконструкцію та реставрацію (у тому числі житла (приміщень), інших об’єктів), на створення державних запасів і резервів; на придбання капітальних активів; невідплатні платежі, компенсацію втрат, пов’язаних з пошкодженням основного капіталу. Критерії (вартісний та часові показники) капітальних видатків регулюються чинним законодавством (п. 1.6).

З огляду на зазначене, якщо проектно-кошторисною документацією визначено, що об’єкт будови «встановлення огорожі», то придбання обладнання, що підлягає встановленню, а саме: готові до встановлення будівельні конструкції і деталі, до них належать: металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції, збірні елементи, обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем, обладнання та меблі, що потребують монтажу і передбачаються до встановлення (тобто те, що існує тільки вмонтованим, убудованим, а також комплекти запасних частин такого обладнання), здійснюється за кодом економічної класифікації видатків 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів» (п.п. 3.1.2.2-4 Інструкції).

За категорією 3130 «Капітальний ремонт» видатки здійснюються на підставі договорів та складених кошторисів на капітальний ремонт. За правильність віднесення видатків до поточного чи капітального ремонту відповідає розпорядник (одержувач) бюджетних коштів (п.п. 3.1.3 Інструкції).

Якщо документи підтверджують, що встановлення огорожі відноситься до капітального ремонту, то видатки на придбання обладнання, що підлягає встановленню, а саме: готові до встановлення будівельні конструкції і деталі, до них належать: металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції, збірні елементи, обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем, обладнання та меблі, що потребують монтажу і передбачаються до встановлення (тобто те, що існує тільки вмонтованим, убудованим), проводяться за КЕКВ 3131 «Капітальний ремонт житлового фонду (приміщень)» (п.п. 3.1.3.1-4 Інструкції).

В. о. Голови В. Дуда

Коментар редакції

Установлення огорожі: який КЕКВ застосувати?

У листі, що коментується, Казначейство розглянуло питання щодо застосування КЕКВ під час установлення огорожі.

Це питання виникло у зв’язку з тим, що роботи з ремонту, відновлення та влаштування огорож відповідно до п.п. 2.8.6 Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Держкомітету з питань ЖКГ від 10.08.2004 р. № 150, відносяться до капітального ремонту будівлі.

У той же час згідно з п. 4 п.п. 3.1.2.2 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на придбання обладнання, що підлягає встановленню (а саме: готові до встановлення будівельні конструкції і деталі — металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції, збірні елементи), проводяться за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

Видатки ж на придбання обладнання, що підлягає встановленню (а саме: готові до встановлення будівельні конструкції і деталі (металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції, збірні елементи)), відповідно до п. 5 п.п. 3.1.3.2 цієї Інструкції необхідно планувати і здійснювати за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Отже, за яким же КЕКВ слід проводити видатки на придбання будівельних конструкцій (металевих, залізобетонних, дерев’яних секцій) для влаштування огорожі, якої раніше не було на території бюджетної установи: за КЕКВ 3122 чи 3132?

Відповідь Казначейства зводиться до наступного: видатки на встановлення огорожі можна проводити за обома цими кодами.

Так, КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів» застосовують у випадку, коли у проектно-кошторисній документації об’єкт будови визначено як «встановлення огорожі». У такому випадку видатки на придбання металевих, залізобетонних конструкцій, збірних елементів тощо мають проводитися саме за цим кодом.

У свою чергу, КЕКВ 3130 «Капітальний ремонт» застосовується на підставі договорів та кошторисів на капітальний ремонт. У цьому випадку видатки на придбання металевих, залізобетонних конструкцій, збірних елементів тощо мають проводитися за кодом 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Тож, як і завжди, застосування КЕКВ залежить від економічної сутності платежу. Як то кажуть: як корабель назвеш, так він і попливе.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі