Теми статей
Обрати теми

Питання виплати матеріальної допомоги дітям-сиротам — випускникам ПТНЗ

Сухецька Тетяна, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування
Сирота — учень ПТНЗ (ІІІ рівень атестації) в листопаді 2016 року був відрахований на останньому курсі навчання через те, що самостійно залишив навчання. Під час навчання йому було видано посвідчення маляра ІІ розряду і штукатура IV розряду. У квітні 2017 року він влаштувався на роботу на посаду прибиральника територій, після чого надав до бухгалтерії ПТНЗ всі необхідні документи для отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою КМУ від 05.04.94 р. № 226. Чи має він право на отримання такого виду матеріальної допомоги?

Відповідно до п.п. 4 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226) учням, студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, при їхньому працевлаштуванні видається одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів. За бажанням таким випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття.

Тобто одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів виплачується випускникам навчальних закладів.

Враховуючи, що державний бюджет формується на відповідний рік (ст. 95 і 96 Конституції України), виплата грошової допомоги випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється до кінця поточного фінансового року.

Відрахованим особам така допомога не виплачується.

Сирота у вересні 2015 року була зарахованадо ПТНЗ (ІІІ рівень атестації) на 3 роки навчання.

У лютому 2017 року (на 2 курсі) вона була відрахована за власним бажанням у зв’язку з важкою вагітністю. При цьому вона вже має двох дітей у віці до 3 років.

Під час навчання їй було видано посвідчення «Муляр ІV розряду».

Чи має право така сирота на отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою № 226?

(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповідно до п.п. 4 п. 13 постанови № 226 при працевлаштуванні випускники з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на повному державному утриманні, забезпечуються, зокрема, одноразовою грошовою допомогою в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

Виплата здійснюється навчальним закладом до кінця фінансового року на підставі заяви, копії паспорта та трудової книжки, а також довідки про працевлаштування.

Враховуючи те, що ця сирота не закінчила ПТНЗ та не є випускницею, правові підстави для виплати їй такої допомоги відсутні.

Сирота — учень ПТНЗ (ІІІ рівень атестації), закінчив навчання, пішов на військову службу за контрактом.

Чи має він право на отримання матеріальної допомоги при працевлаштуванні згідно з постановою № 226?

(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповідно до абз. 2 п. 1 ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Види військової служби встановлені ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (ср. ). Військова служба за контрактом осіб рядового складу є одним із видів військової служби.

Враховуючи зазначене вище, випускник з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, який проходить військову службу за контрактом осіб рядового складу, має право на виплату одноразової грошової допомоги по працевлаштуванню. Підставою для виплати такої допомоги є заява, копія паспорта, довідка про проходження військової служби за контрактом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі