Теми статей
Обрати теми

Надбавка за особливі умови роботи директору бібліотеки ВНЗ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Директору бібліотеки вищого навчального закладу IV рівня акредитації встановлена надбавка за особливі умови роботи в розмірі 50 % посадового окладу. Ця надбавка носить разовий чи постійний характер? Чи включається вона в розрахунок відпускних?

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, нагадаємо, що згідно зі ст. 33 3акону України «Про вищу освіту» від 07.07.2014 р № 155б-VII (далі — Закон про вищу освіту) бібліотека є структурним підрозділом вищого навчального закладу (ВНЗ). Відповідно, виш повинен мати у своєму складі бібліотеку, бібліотечний фонд, які мають відповідати вимогам стандартів освітньої діяльності. Очолює бібліотеку директор (завідувач), який обирається вченою радою ВНЗ (п.п. 7 п. 2 ст. 36 Закону про вищу освіту).

Відповідно до абз. 1 п. 1 постанови КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84, установлюється надбавка за особливі умови роботи в граничному розмірі 50 % посадового окладу. Зауважимо, що вищезгаданий перелік містить серед інших посаду директора (завідувача) бібліотеки. А це означає, що працівник, який займає зазначену посаду, має право на встановлення надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам. До того ж бібліотека ВНЗ віднесена до спеціальних бібліотек і одночасно відповідно до ст. 6 і 8 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР є державною бібліотекою. Отже, з упевненістю можна стверджувати, що на директора такої бібліотеки поширюється дія постанови № 1073.

Надбавка за особливі умови роботи бібліотечним працівникам є обов’язковою (постійною) виплатою, і її граничний розмір становить 50 % посадового окладу. Конкретний розмір надбавки встановлює керівник установи (закладу) у межах фонду оплати праці (абз. 2 п. 1 постанови № 1073).

Щодо врахування / не врахування вищезазначеної надбавки при розрахунку відпускних зазначимо таке.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки або виплати компенсації за невикористані дні відпустки користуються Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Згідно з п. 3 цього Порядку до розрахунку середнього заробітку включаються:

— основна заробітна плата;

— доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність); умови роботи; інтенсивність праці; керівництво бригадою; вислугу років тощо);

— виробничі премії (премії, які не мають разового характеру, тобто виплачуються щомісяця, щокварталу, раз на півріччя) та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії;

— винагорода за підсумками річної роботи і за вислугу років;

— індексація;

— виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Отже, надбавка за особливі умови роботи бібліотечним працівникам увраховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі