Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

«Трудові» перевірки по-новому

16.05.2017 р. набули чинності Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю і Порядок здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про працю, затверджені постановою КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України і статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 р. № 295.

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюватиметься у формі проведення інспекційних візитів і невиїзних інспекцій інспекторами праці. Контроль торкнеться юридичних і фізичних осіб, які використовують найману працю.

Контроль здійснюватимуть інспектори праці:

— Держпраці та її територіальних органів;

— виконавчих органів міських рад міст обласного значення і сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної і в повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин).

Тривалість інспекційного візиту, невиїзної інспекції не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб’єктів мікропідприємництва і малого підприємництва — 2 робочі дні.

Основною метою державного нагляду є виявлення порушень і недоліків при здійсненні виконавчими органами міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центральними органами виконавчої влади (об’єкт нагляду) своїх повноважень у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю.

Державний нагляд здійснюється шляхом витребування, збору й аналізу інформації, необхідної для підготовки висновків про стан дотримання об’єктом нагляду законодавства про працю, або шляхом проведення перевірки об’єкта нагляду з виїздом за його місцезнаходженням. Держнагляд здійснюватимуть посадові особи Держпраці та її територіальних органів.

Військова служба & стаж роботи для надбавки за вислугу років

Мінсоцполітики у листі від 10.04.2017 р. № 1104/0/101-17/281 надало роз’яснення щодо зарахування до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи на посаді помічника начальника відділення у військкоматі.

Так, постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049 затверджено Положення про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів (далі — Положення). Це Положення не поширюється, зокрема, на військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ, для яких установлено інші умови і порядок виплати надбавок за вислугу років.

Проте, згідно з п. 4 Положення до стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, включається, зокрема, час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях.

Студент на практиці: особливості оформлення

Про особливості оформлення студентів вищих навчальних закладів, які проходять практику, повідомило ГУ Держпраці у Львівській області (http://lviv.dsp.gov.ua).

Так, на час проходження практики її база може зарахувати студента-практиканта на штатну посаду за таких умов:

— штатна посада має бути вакантною;

— робота повинна вiдповiдати вимогам програми практики;

— на загальнопрофесійну пiдготовку за програмою практиики вiдводиться не менше 50 % часу.

У цьому випадку зi студентом повиннi укласти строковий трудовий договiр, згiдно з яким йому нараховуватиметься заробiтна плата, яка, вiдповiдно, оподатковуватиметься податком з доходiв фiзичних осiб та страховими внесками.

Також фахівці Держпраці нагадали, що основними нормативно-правовими актами, якi визначають порядок проходження практики студентами вищих навчальних закладів, є Закони України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII, а також Положення про проведення практики студентiв вищих навчальних закладiв України, затверджене наказом МОН від 08.04.93 р. № 93.

Чим загрожує ненадання щорічної відпустки

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звернув увагу на відповідальність роботодавця за ненадання щорічної відпустки працівникам (https://pon.org.ua).

Так, порядок і умови надання щорічних відпусток регулюються ст. 79 КЗпП і ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Згідно з нормами цих законодавчих актів надання відпустки є обов’язком роботодавця, а також забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років поспіль.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, та немає заборони надавати щорічні відпустки в разі їх невикористання.

Якщо працівник через певні причини не скористався своїм правом на таку відпустку за попередні роки, то він має право їх використати.

Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена фінансова відповідальність згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП у розмірі мінімальної заробітної плати (3200 грн.).

Штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (Держпраці), та виконуються органами державної виконавчої служби.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі