Теми статей
Обрати теми

Матдопомога від сільради: оподаткування і відображення у звітності

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого дому «Фактор»
Сільська рада згідно з програмами соціального захисту населення виплачує жителям села матеріальну допомогу на різні цілі, зокрема на лікування, поховання родичів, до святкування пам’ятних дат ветеранам. Чи обкладається така допомога ПДФО, військовим збором і ЄСВ? Як відобразити її у звітності?

У цій ситуації допомога надається жителям сіла за рахунок коштів місцевого бюджету, тому необхідно звернутися до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280). Згідно з п.п. 22 ст. 26 цього Закону до виняткової компетенції сільської, селищної, міської ради належить, зокрема, затвердження програми соціально-економічного і культурного розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування. Також ст. 34 Закону № 280 встановлені повноваження сільської, селищної, міської ради у вирішенні питань надання пільг і допомоги певним категоріям населення. Давайте проаналізуємо особливості оподаткування і відображення у звітності суми такої допомоги.

Податок на доходи фізосіб

Щоб розібратися в питанні обкладення матдопомоги ПДФО, потрібно зазирнути в Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Так, згідно з п.п. 165.1.1 п. 165.1 п. 165 ПКУ в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку не включаються такі доходи, як сума державної і соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат і надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових й інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування й у формі фінансової допомоги інвалідові з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

Відповідно, матеріальну допомогу, яку надають членам сільської громади за рахунок коштів місцевого бюджету, не обкладають ПДФО. При цьому сільська рада повинна виконувати затверджену програму соціально-економічного розвитку, в якій передбачено надання такої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання і кошторисом).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення і подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, доходи у вигляді матеріальної допомоги, отримані фізичними особами за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання і кошторисом), відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «128».

Це підтверджують і податківці в консультації з підкатегорії 103.02 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, а також у листах від 18.10.2017 р. № 2291/П/99-99-13-02-03-14/ІПК і від 22.02.2016 р. № 611/10/25-01-17-01-10 (ср. ).

Військовий збір

Відповідно до п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ від оподаткування військовим збором звільняються доходи, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються в загальний оподатковуваний дохід фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), окрім доходів, указаних у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 п. 165 ПКУ. Таким чином, сума матеріальної допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету не включається в базу оподаткування військовим збором.

При цьому таку виплату необхідно відобразити в рядку «Військовий збір» розд. ІІ Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, адже згідно з роз’ясненнями фахівців ДФС у цьому розділі відображається загальна сума нарахованого доходу як оподатковуваного, так і звільненого від оподаткування.

Єдиний соцвнесок

Відразу скажемо, що сума матдопомоги за рахунок коштів місцевого бюджету ЄСВ не оподатковується. Причина: вона не належить до фонду оплату праці (ФОП). Детальний перелік виплат, що належать / не належать до ФОП, визначено в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Матеріальна допомога, що надається особам, які не перебувають у трудових відносинах з установою, не включається у ФОП (п. 3.32 цієї Інструкції).

Відповідно до Порядку формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, таку виплату не відображають у Звіті з ЄСВ, адже відображенню підлягають тільки ті суми і виплати, які є базою оподаткування єдиним внеском.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі