Теми статей
Обрати теми

«Гірське» підвищення окладів: «зверху» або «всередині» мінзарплати

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого дому «Фактор»
Установа розташована в населеному пункті, який має статус гірського. Його працівникам належить підвищення посадового окладу в розмірі 25 %. Чи потрібно включати цю виплату в мінімальну зарплату чи ж її слід нараховувати «зверху»?

Нагадаємо, що завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р № 1774-VIII з 01.01.2017 р. змінено поняття «мінімальна заробітна плата» (далі — МЗП). Відтепер — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Отже, це не «голий» оклад без доплат і надбавок, як було раніше, а загальна сума нарахувань за повністю відпрацьований місяць.

У свою чергу, працівникам бюджетних установ залежно від сфери діяльності, крім різноманітних надбавок і доплат, належить також підвищення окладів. Одним з них є підвищення тарифних ставок і посадових окладів за роботу в установах, організаціях, розміщених у населених пунктах зі статусом гірських. Зазначене підвищення складає 25 % окладу (тарифної ставки) і передбачено постановою КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах» від 11.08.95 р. № 648. Перелік таких населених пунктів затверджений постановою КМУ від 11.08.95 р. № 647.

Питання про включення / не включення «гірського» підвищення в МЗП не з нових. Фахівці Мінсоцполітики неодноразово зазначали, що ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. 108/95-ВР установлений вичерпний перелік виплат, які не включаються в МЗП працівника. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Такі виплати повинні виплачуватися понад розмір МЗП (на сьогодні — 3200 грн.).

Зверніть увагу, що говорячи про нарахування «зверху» МЗП, ідеться про конкретні доплати (наприклад, за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я), а ось аналогічні «бонуси», але у вигляді підвищень окладів (наприклад, у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці), потрібно включати в МЗП. Відповідно, у цьому контексті не можна прирівнювати підвищення окладів до доплат. Це підтверджують і фахівці Мінсоцполітики в листі від 14.02.2017 р. № 344/0 /101-17/281 (на прикладі виплат медпрацівникам). На їхню думку, підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівникові в штатному розписі і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Більше того, у листі від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282 представники «працезарплатного» відомства прямо вказали, що «гірське» підвищення окладу (разом із низкою інших виплат) потрібно включати в зарплату при розрахунку її мінімального розміру. Отже, позиція Мінсоцполітики в цьому питанні однозначна, і ми її поділяємо (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі