Теми статей
Обрати теми

Разова премія: чи включати до розрахунку відпускних

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Бюджетна установа у жовтні 2017 року виплатила своїм працівникам премію з нагоди святкування Дня юриста. Виплату такої премії передбачено колективним договором та положенням про преміювання. Чи бере участь ця виплата в розрахунку середньої заробітної плати для обчислення відпускних?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що обчислення середньої зарплати для розрахунку відпускних здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Так, сума відпускних розраховується шляхом множення середньоденної зарплати на кількість календарних днів відпустки. Середньоденна заробітна плата, у свою чергу, обчислюється шляхом ділення сумарного заробітку за розрахунковий період на відповідну кількість календарних днів такого періоду (п. 7 Порядку № 100).

Розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати для оплати часу відпустки є останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання такої відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Працівнику, який відпрацював менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка (абз. 2 п. 2 Порядку № 100).

При визначенні кількості календарних днів за розрахунковий період, що беруть участь у розрахунку відпускних, необхідно мати на увазі, що із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період виключаються:

1) кількість святкових та неробочих днів, які встановлені ст. 73 КЗпП та припадають на розрахунковий період;

2) період, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково. До таких періодів, зокрема, належать:

— відпустка за свій рахунок;

— період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку;

— період простою не з вини працівника, у разі якщо такий період оплачено нижче середнього заробітку;

— робочі дні, протягом яких працівник не працював у зв’язку з переведенням його на неповний робочий тиждень з ініціативи власника, тобто на підставі ст. 32 КЗпП.

Тепер перейдемо до питання включення до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних різних видів виплат. Так, виплати, що включаються до розрахунку, перелічено у п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не включаються, — у п. 4 цього Порядку.

Порядком № 100 передбачено включення до розрахунку виробничих премій та премій за економію конкретних видів палива. А виплати, пов’язані з ювілейними та святковими датами, днем народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу не враховуються при обчисленні «середньої» в усіх випадках її збереження згідно з чинним законодавством (п.п. «и» п. 4 Порядку № 100). За своїм характером премія, виплачена працівникам до Дня юриста, належить саме до виплат, які зазначені в п.п. «и» п. 4 Порядку № 100 та не включаються до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних.

Таким чином, у розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних премія до Дня юриста участі не бере.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі