Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка суміснику: бути чи не бути

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Працівник працює в установі бухгалтером на 0,75 ставки (основне місце роботи) і на 0,25 ставки оператором комп’ютерного набору (внутрішній сумісник). З 16 листопада 2017 року він іде в навчальну відпустку на 15 календарних днів. Чи належить такому працівникові додаткова оплачувана відпустка на посаді за сумісництвом?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо деякі особливості надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням (далі — навчальна відпустка).

Так, про право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у професійно-технічному навчальному закладі (ПТНЗ) говориться в ст. 213 КЗпП і ст. 14 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), а при суміщенні роботи і навчання в закладі вищої освіти (ЗВО*) — у ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки.

* Нагадаємо, що завдяки новому Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII усі вищі навчальні заклади (ВНЗ) стали закладами вищої освіти (ЗВО).

Конкретна тривалість оплачуваної навчальної відпустки залежить від типу навчального закладу, рівня його акредитації, форми навчання (вечірня, заочна), а також курсу, на якому навчається працівник (див. таблицю нижче).

Так, тривалість навчальної відпустки у зв’язку з навчанням у ПТНЗ складає 35 календарних днів протягом навчального року (ст. 213 КЗпП і ст. 14 Закону про відпустки). Таку відпустку надають виключно для підготовки і складання іспитів.

А ось для студентів ЗВО при визначенні тривалості навчальної відпустки слід враховувати всі перелічені чинники:

Підстави для надання навчальної відпустки

Форма навчання і рівень акредитації ЗВО

Тривалість навчальної відпустки

Настановні заняття, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів: — студентів I і II курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

10 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

20 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

30 календарних днів

— студентів III і подальших курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

20 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

30 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

40 календарних днів

Державні іспити

Вечірня і заочна (незалежно від курсу навчання студента і рівня акредитації ЗВО)

30 календарних днів

Підготовка і захист дипломного проекту (роботи)

Вечірня і заочна, I і II рівні акредитації (незалежно від курсу навчання студента і рівня акредитації ЗВО)

2 місяці

Вечірня і заочна, III і IV рівні акредитації, а також для тих, хто здобуває другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання в навчальних закладах післядипломної освіти і ЗВО з підрозділами післядипломної освіти

4 місяці

Підготовка і складання вступних іспитів в аспірантуру (з відривом і без відриву від виробництва)

10 календарних днів на кожен іспит (1 раз на рік)

Успішне виконання індивідуального плану підготовки при навчанні в аспірантурі без відриву від виробництва

30 календарних днів

Пам’ятайте: додаткова навчальна відпустка не належить до виду щорічних (ст. 4 Закону про відпустки). А це означає, що на порядок надання такої відпустки не поширюються правила надання щорічних відпусток. Тобто навчальну відпустку:

— не подовжують на святкові та неробочі дні;

— не подовжують і не переносять на дні тимчасової непрацездатності;

— не компенсують при звільненні;

— надають незалежно від тривалості роботи протягом першого року роботи в установі*.

* Про те, як розраховуються відпускні новоприйнятому працівникові, читайте в статті «Навчальна відпустка новоприйнятому працівнику: як розрахувати відпускні» цього номера.

Крім того, роботодавець не може перервати навчальну відпустку працівника, тобто викликати його на роботу.

А тепер надамо відповідь на поставлене запитання. Отже, згідно зі ст. 217 КЗпП на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням за працівником за основним місцем роботи зберігається середня зарплата. Що це означає? А те, що оплачувана навчальна відпустка надається працівникові тільки за основним місцем роботи. Надання ж оплачуваної навчальної відпустки за сумісництвом чинним законодавством не передбачене (див. листи Мінпраці від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06 і Мінсоцполітики від 12.06.2016 р. № 1294/13/84-16).

Проте в період навчальної відпустки, яка надається за основним місцем роботи, працівник має право за сумісництвом оформити відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення навчальної відпустки за основним місцем роботи (п. 14 ст. 25 Закону про відпустки). Відмовити працівникові в наданні відпустки «за свій рахунок» у цій ситуації роботодавець не має права.

Отже, оплачувану навчальну відпустку слід надати працівникові тільки за основним місцем роботи. А за внутрішнім сумісництвом роботодавець зобов’язаний надати працівникові відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, що дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи. У цьому випадку — це 15 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі