Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка в період закінчення дії строкового трудового договору

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого дому «Фактор»
З працівницею укладений строковий трудовий договір, строк якого спливає 30.11.2017 р. Вона принесла заяву і довідку-виклик про надання їй додаткової оплачуваної навчальної відпустки для здачі сесії у виші тривалістю 20 календарних днів з 22.11.2017 р. по 11.12.2017 р. Чи можна в цьому випадку надати навчальну відпустку повної тривалості, адже частина цієї відпустки виходить за межі дії строкового трудового договору?

У разі якщо трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк, з працівником укладають строковий трудовий договір. Відразу після закінчення строку, обумовленого договором, такого працівника звільняють з роботи. Але в цій ситуації не все так просто. Для того щоб зрозуміти, як тут слід вчинити роботодавцеві, звернемося до норм КЗпП і Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, ч. 2 ст. 3 цього Закону говорить про те, що в разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися і тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку дія трудового договору подовжується до закінчення відпустки. Зверніть увагу: вид відпустки в цьому випадку не конкретизований, а це означає, що цю норму можна застосувати і до додаткової навчальної відпустки.

Ще один важливий момент! У цій нормі передбачена можливість надання за бажанням працівника невикористаної відпустки при його звільненні у зв’язку із закінченням строку трудового договору, а не обов’язок роботодавця.

Отже, якщо працівник звертається до роботодавця із заявою на навчальну відпустку з подальшим припиненням строкового трудового договору і тривалість цієї відпустки (повністю або частково) перевищує строк дії трудового договору, то керівник установи може як надати згоду, так і відмовити в наданні такої відпустки.

Отже, у роботодавця є два шляхи вирішення цієї ситуації:

— надати працівникові навчальну відпустку в повному обсязі — з 22.11.2017 р. по 11.12.2017 р. (20 календарних днів). У цьому випадку останнім днем дії строкового трудового договору (а також і датою звільнення працівника на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП) є 11.12.2017 р.;

— надати працівникові навчальну відпустку по дату закінчення строкового трудового договору, тобто з 22.11.2017 р. по 30.11.2017 р. (9 календарних днів). У такому разі днем звільнення через закінчення дії строкового трудового договору (п. 2 ст. 36 КЗпП) є 30.11.2017 р. Такий варіант можливий у тому випадку, якщо керівник установи наполягатиме на звільненні днем закінчення строкового трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі