Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності повідомлення органу ліцензування про зміну місцезнаходження установи у разі зміни назви міста чи вулиці

Міністерство освіти і науки України
Лист від 18.08.2017 р. № 1/11-8307

На ваш лист <…> стосовно надання роз’яснення щодо необхідності повідомлення органу ліцензування про зміну місцезнаходження установи у разі зміни назви міста чи вулиці Міністерство освіти і науки України в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до частини другою статті 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, у строк, встановлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін.

Разом з тим повідомляємо, що у разі зміни місцезнаходження (зокрема зміни назви міста чи вулиці) юридичної особи (закладу освіти) ліцензія не підлягає переоформленню.

Таким чином, ліцензіат зобов’язаний повідомити орган ліцензування про зміну назви міста чи вулиці, але це не є підставою для переоформлення ліцензії.

Заступник Міністра Ю. Рашкевич

Коментар редакції

Зміна назви міста або вулиці не є підставою для переоформлення ліцензії

Деякі бюджетні установи мають ліцензувати певні види своєї діяльності, зокрема, освітню діяльність та медичну практику.

Питання отримання та переоформлення ліцензій регулюються Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII (далі — Закон № 222).

Як зазначено в ч. 2 ст. 15 цього Закону, ліцензіат зобов’язаний повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, у строк, установлений ліцензійними умовами, але не пізніше ніж один місяць з дня настання таких змін.

Крім того, раніше ч. 15 ст. 13 цього Закону містила вимогу щодо переоформлення ліцензії у разі зміни найменування юридичної особи (якщо зміна найменування не пов’язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця. З 01.01.2017 р. ця частина ст. 13 Закону № 222 скасована.

Але все одно виникає запитання: чи потрібно в разі зміни назви міста чи вулиці повідомляти орган ліцензування про зміну місцезнаходження такої установи і чи потрібно переоформлювати ліцензію в такому разі?

Особливо це запитання актуальне у зв’язку з декомунізацією, передбаченою Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 р. № 317-VII. На його виконання багато вулиць та навіть декілька міст в Україні було перейменовано.

Відповідь на нього й надало Міносвіти у листі, що коментується.

Як повідомляє Міністерство, у разі зміни назви міста або вулиці ліцензіат обов’язково має повідомити про це орган ліцензування. Але через ці зміни переоформлювати ліцензії не потрібно.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі