На який рахунок зараховується внесок до статутного капіталу КП

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Яким нормативним документом передбачено зобов’язання одержувача бюджетних коштів відкривати рахунок саме в Казначействі? Річ у тому, що в ч. 6 ст. 22 Бюджетного кодексу України такого не зазначено, а в нашому місцевому Порядку виділення та використання коштів з міського бюджету у формі фінансової підтримки комунальним підприємствам прописано, що фінансова підтримка, що надається як внесок до статутного капіталу комунального підприємства на поповнення фонду власних оборотних засобів і засобів обігу, використовується шляхом зарахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства, відкритий в установі банку.

Насамперед зазначимо, що відповідно до ч. 1 ст. 43 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) при виконанні державного та місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів, яке передбачає розрахунково-касове обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Частиною 1 ст. 22 БКУ передбачено, що для здійснення програм та заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів.

Розпорядник бюджетних коштів — це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету (п. 47 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Оскільки комунальне підприємство не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів.

Згідно з п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету. Одержувач бюджетних коштів використовує такі кошти на підставі плану використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженим наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що:

— органи Казначейства здійснюють розрахунково-касове обслуговування рахунків одержувачів бюджетних коштів, відкритих в органах Казначейства, відповідно до планів використання бюджетних коштів та помісячних планів використання бюджетних коштів (п. 10.1 Порядку);

— одержувачі бюджетних коштів подають до органу Казначейства план використання бюджетних коштів у порядку та за формою, визначеною законодавством, затверджений керівником за погодженням з розпорядником бюджетних коштів (п. 5.6 Порядку).

Враховуючи зазначені норми законодавства, одержувач бюджетних коштів повинен відкрити рахунок у Казначействі і забезпечити використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі