Заміна жорсткого диска: прості рішення

Чернова Наталя, головний бухгалтер КУОЗ «Харківська міська дитяча поліклініка № 16»
Як відомо, будь-яка техніка рано чи пізно виходить з ладу. Системному адміністраторові така проблема не страшна: він купить нову деталь, поміняє її, настроїть комп’ютер наново і «вуаля» — усе запрацює знову. Проте перед бухгалтером виникає низка запитань: як визначити вид ремонту; хто його здійснить; якими документами його оформити? І нарешті, як усі ці маніпуляції відобразити в бухгалтерському обліку? Розглянемо все по порядку.

По-перше, ми — бухгалтери — не маємо спеціальної освіти для того, щоб дійти висновку про те, міняти жорсткий диск на новий чи його можна якось відремонтувати. Для цього доведеться звернутися до фахівців із фірми, що займається ремонтами офісної техніки. Нехай саме вони нададуть висновок про те, що жорсткий диск (оперативна пам’ять, відеокарта або будь-яка інша деталь з надр системного блока) не підлягає відновленню або ремонту і потребує його повної заміни.

Аналогічний висновок (назвемо його — «рапорт») може надати і ваш системний адміністратор, якщо такий є в штаті установи. Але, як показує практика, далеко не кожна організація може похвалитися наявністю в себе в штатному розписі ставки такого спеціаліста. Тому вдатися до допомоги фахівців усе-таки доведеться.

Отже, висновок на повну заміну отримано, тепер необхідно розібратися з основним запитанням. Як розцінити такі роботи: як модернізацію комп’ютера чи як його поточний ремонт?

Що ж таке модернізація устаткування? Це — поліпшення його властивостей, підвищення техніко-економічних можливостей. Про це зазначено в п. 3 розд. VI Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11 (далі — Методрекомендації).

Чи будете ви шляхом заміни жорсткого диска покращувати властивості свого комп’ютера чи ваша основна мета — щоб він працював так само, як і раніше?

У Методрекомендаціях (п. 2 розд. VI) чітко прописано, що рішення про те, як розцінити цей ремонт, повинен прийняти керівник, ураховуючи, що витрати на модернізацію проводяться за рахунок капітальних витрат (п. 3 розд. VI Методрекомендацій), передбачених у кошторисі на поточний звітний період. А тому, якщо у вашому кошторисі ця стаття витрат відсутня, то доведеться або відмовитися від можливості модернізувати комп’ютер, або прийняти рішення про проведення його поточного ремонту за рахунок поточних витрат, передбачених кошторисом.

Радимо скласти дефектний акт. У складанні такого акта може взяти участь комісія, спеціально створена керівником установи для розгляду цього конкретного випадку, або ж постійно діюча комісія зі списання матеріальних цінностей.

У разі якщо комісія вирішить, що заміну жорсткого диска можна провести в межах поточного ремонту, то вона ж в акті може вказати, яким способом він мінятиметься. Або ж це буде заміна, проведена власними силами, або є необхідність залучити сторонніх виконавців. Остаточне рішення прийме керівник, засвідчивши дефектний акт своїм підписом.

Універсальної форми дефектного акта не існує, тому установа може розробити свою власну форму з урахуванням усіх критеріїв робіт, що проводяться.

Наведемо примірний зразок такого акта.

img 1

Дефектний акт складається у двох примірниках, якщо ремонт здійснюватиме фірма-підрядник, і в одному — якщо заміна жорсткого диска здійсниться власними силами установи.

Якщо комісія вирішить, що поточний ремонт можна здійснити силами співробітників установи, то для правильного оформлення ремонту і списання нового жорсткого диска з балансу необхідно скласти Акт установки (він же — Акт списання типової форми № З-2). У ньому також необхідно вказати особу, яка безпосередньо проводила установку нового жорсткого диска замість старого, його марку й інвентарний номер системного блока, у який він установлений. Так само як і дефектний акт, акт установки після його підписання всіма членами комісії зі списання матеріальних цінностей повинен затвердити керівник установи.

На підставі всіх складених документів бухгалтер зробить проводки.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Ремонт проводиться власними силами:

1

Оприбутковано жорсткий диск

1515

6611

1500,00

2

Проведено оплату постачальникові

6611

2313

1500,00

3

Списано вартість жорсткого диску на фактичні витрати після його установки

8013

1515

1500,00

Ремонт за участю фірми-підрядника:

1

Сплачено вартість ремонту підрядникові

6611

2313

2000,00

2

Списано витрати з ремонту на фактичні витрати

8013

6611

2000,00

Слід зазначити, що при проведенні поточного ремонту власними силами установ витрати з придбання жорсткого диска здійснюються за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, устаткування та інвентар».

Якщо ж ремонтом комп’ютера із заміною жорсткого диска займатиметься стороння організація, то її послуги слід оплачувати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (окрім комунальних)».

Застосування саме цих кодів у розглянутих ситуаціях передбачено Інструкцією із застосування економічної класифікації витрат бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333).

Вашій установі пощастило й у вас усе-таки є кошти на капітальні витрати? У такому разі доцільно провести модернізацію комп’ютера і поставити жорсткий диск більшого обсягу, що безпосередньо позначиться на якості його роботи, збільшить потужність, а так само продовжить строк корисного використання.

Врахуйте, що модернізація комп’ютерної техніки проводиться за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» (п. 8 п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333).

Проведення модернізації комп’ютера необхідно оформити Актом приймання відремонтованих, реконструйованих і модернізованих основних засобів. Форма цього Акта затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списанню основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 р. № 818.

Не забудьте в інвентарній картці зробити запис про проведену модернізацію.

У бухгалтерському обліку доведеться збільшити первісну вартість комп’ютера на суму витрат на модернізацію.

У цьому випадку бухгалтер зробить такі проводки:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Отримано цільове фінансування на проведення модернізації

2313

5411

6000,00

2

Сплачено підрядникові за проведення модернізації

6211

2313

6000,00

3

Відображено суму, направлену на поліпшення об’єкта основних засобів

1311

6211

6000,00

4

Після завершення робіт з модернізації їх вартість віднесено на збільшення первісної вартості основного засобу

1014

1311

6000,00

5

Одночасно відображаються зміни в капіталі

5411

5111

6000,00

Окремо слід зазначити, що при складанні фінансової звітності за поточний квартал у формі № 2-дс «Звіт про фінансові результати» отримані асигнування капітального характеру (у тому числі на модернізацію устаткування) в розділі I «Доходи» не відображаються (див. лист Мінфіну від 28.03.2017 р. № 35220-06-5/8303).

Так само після проведення як поточного, так і капітального ремонту необхідно вирішити долю вилученого жорсткого диска. Тут може бути два варіанти:

1. Диск підлягає подальшій експлуатації. Тоді його необхідно оприбутковувати на баланс установи як запасну частину на субрахунок 1515 «Запасні частини» для його можливого подальшого використання. Його вартість може визначити комісія установи. До Казначейства слід подати Довідку про надходження в натуральній формі.

2. «Жорсткий диск» не підлягає подальшій експлуатації. У такому разі його необхідно здати в металобрухт*. До речі, у ньому можуть міститися дорогоцінні метали, які підлягають вилученню і здачі спеціалізованому підприємству.

* Більше про облік металобрухту ви можете дізнатися зі статті «Продаж металобрухту: як показати в обліку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 36, с. 18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі