Табелюємо роботу під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Як правильно заповнити табель обліку використання робочого часу для працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і працює на умовах неповного робочого дня?

Для контролю за дотриманням працівниками режиму робочого часу, встановленого колективним або трудовим договором, отримання даних про відпрацьований час, необхідних для розрахунку виплат працівникам (у тому числі й для розрахунку погодинної заробітної плати), і складання статистичної звітності з праці в установі ведеться табель обліку використання робочого часу.

Типова форма табеля обліку використання робочого часу № П-5 затверджена наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Табель обліку використання робочого часу — це поіменний список усіх працівників відділу, служби або установи загалом з позначками про використання робочого часу протягом облікового періоду.

Кожному працівнику присвоюється табельний номер, який зазначається в усіх документах з обліку праці та її оплати.

Важливо! Період відпустки для догляду за дитиною до 3 років також відображається в табелі обліку використання робочого часу.

Адже працівниця продовжує перебувати з роботодавцем у трудових відносинах і за нею згідно з чинним законодавством зберігається місце роботи (посада). У табелі обліку використання робочого часу протягом усього періоду перебування в цій відпустці (щомісячно) проставляють код «ВП» («16») і прочерки стосовно відпрацьованого часу.

Також зазначимо, що таким кодом табелюють усі дні відпустки для догляду за дитиною, у тому числі й вихідні, святкові та неробочі дні, що припадають на період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, оскільки ця відпустка рахується в календарних, а не в робочих днях.

Ідемо далі. Чинне законодавство дозволяє жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Години роботи працівників, яким установлений неповний робочий день (тиждень) згідно із законодавством, відмічають у табелі обліку використання робочого часу за допомогою коду «РС» («02»).

I тепер давайте поглянемо, як це поєднати, якщо працівниця вийшла на роботу на неповний робочий день на своє місце роботи.

Про те, як заповнити табель обліку використання робочого часу за ситуації, коли працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і одночасно працює на умовах неповного робочого дня (тижня), нормативно-правові акти умовчують.

На нашу думку, табель обліку використання робочого часу стосовно такої працівниці можна заповнювати двома способами.

Перший спосіб. Дані про відпрацьований час і дані про те, що працівниця одночасно перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, відображають за кожен день в одному рядку табеля обліку використання робочого часу. При цьому інформацію про відпрацьований час записують у відповідних комірках через дріб (наприклад, «РС/ВП»). Дані про кількість годин заносять тільки за відпрацьованим часом. Окремо відзначимо, що для відображення цієї ситуації в табелі обліку використання робочого часу допустимо увести новий, не передбачений таким табелем, код видів витрат робочого часу.

Другий спосіб. Дані про відпрацьований час і час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років відображають в окремих рядках табеля обліку використання робочого часу (вводяться додаткові рядки до існуючої форми табеля обліку використання робочого часу):

— в одному рядку, де наводиться інформація про відпрацьований працівницею час, зазначають фактичну кількість відпрацьованих годин за день і код «РС». За дні, у які вона не працювала, дані не заносять;

— в іншому рядку, де наводиться кількість днів, протягом яких працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, проставляється код «ВП» за всі календарні дні такої відпустки. Дані про кількість годин за такі дні не вказують.

Нам більше до душі другий спосіб відображення даних, оскільки в заповненому таким чином табелі обліку використання робочого часу чітко розмежовується відпрацьований час і час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Це надає можливості не допустити плутанини при підрахунку відпрацьованого часу, а також дозволяє зберегти дані для статистичної звітності і нарахування заробітної плати.

Наведемо приклад заповнення табеля шляхом уведення додаткового рядка у випадку, коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працює на умовах неповного робочого часу (по 4 години на день).

№ з/п

Табельний номер

Стать (ч/ж)

П. І. Б.,

посада

Відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

x

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

0020

ж

Шматько А. С.,

бухгалтер

x

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

x

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

вп

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

x

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

x

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

рс

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі