Встановлюємо тарифний розряд викладачу дитячої музичної школи

До дитячої музичної школи на посаду викладача приймається працівник, який не має повної вищої педагогічної освіти. Натомість він закінчив юридичну академію та отримав вищу юридичну освіту (диплом спеціаліста). Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, хотілося б прояснити два моменти.

По-перше, у нашій державі дитячі музичні школи офіційно іменуються як Початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (ПСМНЗ). Це передбачено відповідним Положенням, яке затверджене наказом Міністерства культури і мистецтв України від 06.08.2001 р. № 523. Згідно з п. 1.1 розд. 1 цього Положення ПСМНЗ (школи естетичного виховання: музична, художня, хореографічна, театральна, хорова, мистецтв та інші) є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти. Такі заклади належать до системи позашкільної освіти та засновуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування на державній або комунальній формах власності.

Таким чином, дитяча музична школа — це позашкільний навчальний заклад (ПНЗ).

Підтвердженням цьому є також п. 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433.

По-друге, посада «викладач» є педагогічною. Це передбачено Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Оплата праці педагогічних працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, схема тарифних розрядів посад викладачів усіх типів навчальних закладів (у тому числі ПНЗ) затверджена додатком 6 до наказу № 557. Цей додаток передбачає, що для працівників, які обіймають посаду викладача, встановлюються такі тарифні розряди, за наявності:

— вищої кваліфікаційної категорії — 14-й тарифний розряд;

— першої кваліфікаційної категорії — 13-й тарифний розряд;

— другої кваліфікаційної категорії — 12-й тарифний розряд;

без категорії — 10 — 11-й тарифні розряди.

Разом із тим у примітці до згаданого додатка зазначено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (але не мають кваліфікаційної категорії), установлюється 9-й тарифний розряд. Наразі це суперечить змісту таблиці у додатку 6, в якій зазначено, що викладачам без категорії встановлюються 10 — 11-й тарифні розряди (і такі розбіжності є не тільки в додатку 6).

Проте, застосовуючи цю примітку, слід враховувати такий нюанс.

Так, згідно з постановою КМУ «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» від 14.12.2016 р. № 974 тарифні розряди педагогічних працівників було підвищено на 2 тарифні розряди.

Пізніше на виконання цієї постанови були внесені правки у додатки 4 — 10 до наказу № 557*. Зазнав змін, серед інших, і додаток 6 до наказу № 557 (до речі, вище для посади викладача зазначені вже підвищені тарифні розряди). Проте примітку до цього додатка, яка стосується встановлення тарифного розряду працівнику без наявної кваліфікаційної категорії, але з дипломом спеціаліста, не було змінено (тому так і залишився 9-й тарифний розряд). Будемо вважати, що це упущення МОН, яке незабаром буде виправлено. Отже, оскільки тарифні розряди викладачам підвищено, а право на підвищення з 01.09.2017 р. виникло у всіх без винятку педпрацівників, то і працівнику, який має кваліфікаційний рівень спеціаліста (без категорії) при прийомі на роботу слід установлювати 11-й тарифний розряд за ЄТС.

* Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 6. — Прим. ред.

Отже, зважаючи на усе вищезазначене, у ситуації, що розглядається, претенденту на посаду викладача дитячої музичної школи слід установити 11-й тарифний розряд як фахівцю без категорії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі