Теми статей
Обрати теми

Виплата заробітної плати працівникам за час знаходження у відрядженні

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Наш інститут є бюджетною організацією та має загальний і спеціальний фонди кошторису. За загальним фондом передбачено видатки на заробітну плату з нарахуваннями та на оплату комунальних послуг. Кошти на інші видатки за загальним фондом не передбачені у зв’язку з браком коштів у бюджеті. Окрім своєї основної діяльності, інститут надає платні послуги за договорами. Тому за спеціальним фондом кошторису інститут передбачив заробітну плату працівникам, які виконують роботи за договорами, а також видатки на відрядження, матеріали тощо.
Кошти на відрядження за загальним фондом кошторису інституту не виділяються. Але для опрацювання тем, які стосуються основної діяльності інституту, необхідні відрядження, тому ми направляємо працівників у відрядження за рахунок спеціального фонду, вказуючи в замовленні номер контракту із спеціального фонду та тему з загального фонду (предмет тісно переплітається). Дні відрядження працівникам ми оплачуємо відповідно до штатного розпису за загальним фондом. Чи маємо ми право платити заробітну плату із загального фонду за час знаходження працівників у відрядженні?

Перш за все у такому випадку слід чітко розуміти: для того, щоб оплатити відрядження коштами загального фонду кошторису, необхідно, щоб таке відрядження мало взаємозв’язок з основною діяльністю установи та не відносилося суто до надання платної послуги. При цьому даний зв’язок має бути підтверджений документально.

Нагадаємо: згідно із п. 1 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Відповідно до п. 13 Інструкції № 59 працівнику, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим за середній заробіток.

Тож, якщо відрядження пов’язане з основною діяльністю установи, то воно має бути оплачено коштами загального фонду кошторису. І це має бути чітко прописано в наказі про відрядження.

У вашому ж випадку за загальним фондом є можливість виплатити лише заробітну плату працівнику за час відрядження.

Відносно питання про те, що інші видатки, пов’язані з відрядженням, не забезпечені коштами загального фонду кошторису, то для його вирішення слід звернутися до вимог Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Так, пп. 23 та 49 цього Порядку передбачено таку послідовність планування та витрачання коштів спеціального фонду кошторису:

1) за встановленими напрямами використання;

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Тож, якщо перші два пункти виконані і за спеціальним фондом кошторису залишилися кошти, то можна за рахунок цих коштів покрити видатки на відрядження, які не забезпечені коштами загального фонду кошторису.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі