Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадового окладу викладача коледжу одночасно за двома різними підставами

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Викладачу коледжу (вищий навчальний заклад I рівня акредитації) встановлено підвищення посадового окладу у розмірі 15 % за звання «Викладач-методист». Крім цього, зазначений працівник має право на підвищення посадового окладу у розмірі 10 % за статус закладу, в якому він працює. Чи можливо викладачу коледжу встановити підвищення посадового окладу одночасно за двома різними підставами, і якщо так, то яким чином нараховувати ці підвищення?

Оплата праці працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п. 63 цієї Інструкції оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з врахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Так, згідно з п.п. «г» п. 24 Інструкції № 102 посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників підвищуються на 15 % за звання «Вчитель-методист», «Викладач-методист». Нагадаємо, що ці педагогічні звання присвоюються педагогічним працівникам за результатами атестації згідно з нормами Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, та відповідно до посади, яку вони займають.

У свою чергу, відповідно до п.п. «б» п. 28 Інструкції № 102 посадові оклади (ставки заробітної плати) керівних та педагогічних працівників гімназій, ліцеїв, колегіумів, коледжів, гімназій-інтернатів, ліцеїв-інтернатів, колегіумів-інтернатів, вищих професійно-технічних навчальних закладів, вищих художніх професійно-технічних навчальних закладів, професійно-художніх училищ, художніх професійно-технічних училищ підвищуються на 10 %. Нагадаємо: перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

У ситуації, що розглядається, працівник має право на підвищення посадового окладу у розмірі 15 % за педагогічне звання «Викладач-методист» та у розмірі 10 % посадового окладу за роботу у коледжі. Чи можна застосовувати одночасно ці обидва підвищення окладу?

Відповідаючи на це запитання, слід ураховувати наступні моменти.

По-перше, підвищення за педзвання та за статус закладу — це два різні підвищення посадового окладу, адже кожне з них встановлюється окремо (за окремою підставою) незалежно одне від одного.

По-друге, ніяких обмежень щодо одночасного встановлення зазначених підвищень одному працівнику ані наказ № 557, ані Інструкція № 102 не містять. Тому, враховуючи зазначене, обидва підвищення за умови наявності у працівника права на них можна встановити йому одночасно.

Щодо порядку нарахування зазначених підвищень зазначимо наступне.

У п. 5 наказу № 557 вказано: у разі, якщо працівникам навчальних закладів, установ освіти передбачено підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) за декількома підставами, то абсолютний розмір кожного підвищення визначається виходячи з розміру посадового окладу (ставки заробітної плати) без урахування іншого підвищення.

При цьому, як зазначено у абз. 1 п. 34 Інструкції № 102, у випадках підвищення ставок і посадових окладів утворюються нові їх розміри. Тому у ситуації, що розглядається, кожне з підвищень слід нараховувати працівнику окремо.

Наприклад, спочатку слід підвищити його посадовий оклад за підставою «робота на педагогічній посаді у коледжі» на 10 %, а потім цей же (голий) оклад — на 15 % за педагогічне звання «Викладач-методист». Такий же загальний результат підвищення окладу отримаємо, якщо відразу підвищити посадовий оклад на 25 % (10 % + 15 %) за двома підставами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі