Теми статей
Обрати теми

Надання коштів місцевого бюджету Держекоінспекції

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
До селищної ради звернулася Держекоінспекція у Донецькій області з проханням виділити кошти на придбання для неї бензину, автопокришок та оплату послуг з ремонту автомобілів за рахунок фонду охорони навколишнього природного середовища. Сесією селищної ради прийнято «План природоохоронних заходів місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища селищної ради на 2017 рік» і заплановані кошти для зміцнення матеріально-технічної бази спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього середовища, його урядових і територіальних органів, а також установ і організацій, що належать до сфери його управління відповідно до п. 83 постанови КМУ від 17.09.96 р. № 1147.
Селищна рада готова надати ці кошти у вигляді субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів. На нашу думку, закупка товарів і послуг сторонній організації суперечить нормам ст. 91 БКУ та п. 43 постанови КМУ від 28.02.2002 р. № 228, адже селищна рада може фінансувати тільки ті установи та організації, які їй підпорядковані. Чи правомірне прохання Держекоінспекції щодо надання їй допомоги шляхом оплати товарно-матеріальних цінностей та послуг з ремонту?

Згідно зі ст. 26 та 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до компетенції сільських, селищних, міських, районних та обласних рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм.

Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм природоохоронних заходів місцевого значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 85 БКУ забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих бюджетів цим Кодексом, а також здійснювати протягом бюджетного періоду видатки на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів, крім випадків, коли такі видатки здійснюються за рішенням відповідної місцевої ради за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету за умови відсутності заборгованості такого бюджету за захищеними статтями видатків протягом року на будь-яку дату або за рішенням Кабміну.

Фінансування Державної екологічної інспекції та її територіальних органів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Отже, враховуючи зазначені норми законодавства, у селищному бюджеті можуть передбачатися кошти установі, яка фінансується з державного бюджету. При цьому кошти необхідно передати державному бюджету.

Тобто селищна рада у своєму рішенні передбачає субвенцію державному бюджету за ТПКВКМБ 8370 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» та КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів» або 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів», з урахуванням того, які видатки планується проводити — поточні чи капітальні.

Державна екологічна інспекція планує необхідні кошти у своєму кошторисі за спеціальним фондом за кодом доходів 41032400 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів» та КПКВ і КЕКВ відповідно до їх економічної суті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі