Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо доплату за вислугу років заступнику директора парку культури

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
У парку культури та відпочинку посаду заступника директора з адміністративно-господарської частини обіймає працівник, у якого станом на 14.08.2017 р. стаж роботи у цьому закладі склав 3 роки. Чи має право цей працівник на встановлення доплати за вислугу років? Якщо так, то з якої дати йому встановлюється така доплата?

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI працівники у сфері культури, педагогічні працівники закладів освіти сфери культури, які працюють у державних і комунальних закладах культури, мають право на отримання доплати за вислугу років.

Розмір та порядок надання такої виплати визначено постановою КМУ «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 09.12.2015 р. № 1026 (далі — постанова № 1026, Порядок № 1026).

Так, згідно з п.п. 1 п. 2 цієї постанови розміри доплати за вислугу років у відсотках до посадового окладу для працівників закладів культури залежно від стажу роботи на посадах, передбачених переліком, згідно з додатком, складають:

Спеціальний стаж працівника, років

Розмір доплати за вислугу років, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Увага! «Вислужну» доплату виплачують виключно працівникам, які обіймають посади, наведені в додатку до постанови № 1026.

При цьому такі посади вони повинні обіймати у клубних закладах та інших закладах культури, зазначених у цій постанові.

Переліком посад, який наведено у додатку до постанови № 1026, передбачено посаду заступника директора парку культури та відпочинку. При цьому жодних уточнень або обмежень щодо функцій, які повинен виконувати такий працівник, у нормах як додатку, так і самої постанови № 1026, не передбачено.

Зауважимо: наведене у тексті змісту примітки до абз. 1 додатку до постанови № 1026 «заборонне» обмеження щодо не встановлення доплати за вислугу років стосується начальників (завідувачів) відділів (секторів) з фінансового, бухгалтерського, юридичного, господарського, матеріально-технічного забезпечення, режимно-секретного підрозділу, підрозділу з охорони праці та інших підрозділів, діяльність яких не віднесена до основних видів діяльності закладу.

Таким чином, працівник, який у парку культури та відпочинку обіймає посаду заступника директора з адміністративно-господарської частини, за наявності необхідного стажу має право на встановлення доплати за вислугу років.

Важливо! Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця (п. 5 Порядку № 1026).

У ситуації, що розглядається, станом на 14.08.2017 р. у працівника набігає 3 роки стажу у «культурному» закладі. Отже, станом на 15.08.2017 р. він має стаж роботи у цьому закладі понад 3 роки, тобто у серпні 2017 року вперше виникає право на встановлення доплати за вислугу років. Це означає, що вперше йому слід нарахувати «вислужну» доплату в розмірі 10 % посадового окладу (за фактично відпрацьований час) вже з 1 вересня 2017 року.

Не варто забувати, що виплату доплати за вислугу років здійснюють на підставі наказу керівника. Тому запровадження «вислужної» доплати доцільно оформити єдиним наказом із зазначенням осіб, які мають право на таку доплату, і відсоткового розміру цієї доплати. У подальшому можна буде видавати наказ про виплату доплати окремо за кожним працівником — у разі виникнення права на неї або у разі настання права на неї у більшому відсотковому розмірі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі