Теми статей
Обрати теми

Щодо укладення контракту з керівниками комунальних закладів культури

Міністерство соціальної політики України
Лист від 15.11.2017 р. № 487/0/22-17 (витяг)

<…>

Відповідно до частини першої статті 21 Закону України «Про культуру» (далі — Закон) керівники комунальних закладів культури призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на п’ять років за результатами конкурсу.

Частиною п’ятнадцятою статті 215 Закону передбачено, що керівник органу управління зобов’язаний призначити переможця конкурсу керівником комунального закладу культури не пізніше двох місяців з дня оголошення конкурсу. Підставою для видання наказу про призначення керівника комунального закладу культури є підписання контракту. Істотні умови контракту публікуються на офіційному веб-сайті органу управління не пізніше наступного дня після його підписання.

Відповідно до частини першої статті 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу, та в інших випадках, передбачених законодавством.

Також відповідно до частини першої статті 38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

В даному випадку, на нашу думку, можна застосовувати будь-який із вищенаведених способів.

<…>

Директор Юридичного департаменту О. Туліна

Коментар редакції

Старший науковий співробітник керівник закладу культури: звільняємо або переводимо?

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики роз’яснили таку ситуацію. За результатами конкурсу на зайняття посади керівника комунального закладу культури переміг працівник цього ж закладу, який працює старшим науковим співробітником (за безстроковим трудовим договором). Як укласти контракт з таким працівником: звільнити із займаної посади, а потім видати наказ про призначення його керівником, чи оформити наказ про переведення його на посаду керівника?

На думку Мінсоцполітики, у цьому випадку можна застосувати будь-який з вищезгаданих варіантів. При цьому в кожного з них є свої особливості. Розберемося.

Варіант 1. Звільнення. У цьому випадку йдеться про звільнення за ініціативою працівника. При цьому за загальним правилом згідно зі ст. 38 КЗпП працівник може розірвати безстроковий трудовий договір, письмово попередивши про це власника або уповноважений орган за два тижні. Але двотижневе попередження можна обійти: якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням обумовлена неможливістю продовжувати роботу, у тому числі і прийняттям на роботу за конкурсом. За такої умови власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Нагадаємо: у день звільнення з посади старшого наукового співробітника з працівником треба провести остаточний розрахунок, у тому числі виплатити компенсацію за невикористану відпустку. При цьому право на відпустку відлічуватиметься наново — з дати прийняття на посаду керівника. Це стосується і розрахункового періоду для обчислення відпускних і лікарняних.

Після цього екс-працівника призначають на посаду керівника комунального закладу культури. З ним підписують (укладають) контракт строком на 5 років і видають наказ про призначення його керівником «культурного» закладу (ч. 1 ст. 21, ч. 15 ст. 215 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI, далі — Закон про культуру).

Вариант 2. Переведення. Цей варіант «перехідного» моменту можна реалізувати тільки з відома працівника. Цього вимагає ч. 1 ст. 32 КЗпП, згідно з якою переведення на іншу роботу в тій же установі, як і переведення до іншої установи або в іншу місцевість навіть разом з установою, допускається тільки з відома працівника. На цьому акцентує увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується.

У такому разі керівник органу управління на підставі заяви працівника видає наказ про його переведення з посади старшого наукового співробітника на посаду керівника комунального закладу культури.

Але виникає запитання: як виконати вимогу ст. 21 Закону про культуру, згідно з якою керівники комунальних закладів культури призначаються на посаду шляхом укладення 5-річного контракту за результатами конкурсу? На жаль, цей нюанс Мінсоцполітики не врахувало. Оскільки попередній безстроковий трудовий договір не розірваний, то укласти новий контракт не вийде. У такому разі в наказі на переведення необхідно зазначити, що керівник закладу культури призначається строком на 5 років.

При цьому проводити з працівником остаточний розрахунок і виплачувати компенсацію за невикористану відпустку немає необхідності. Йому надається щорічна відпустка тривалістю пропорційно відпрацьованому часу за кожною з посад.

Який варіант обрати? На початку 2016 року почалося впровадження контрактної форми роботи в закладах культури. Так, з 24.02.2016 р. завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 28.01.2016 р. № 955-VIII (далі — Закон № 955) у ст. 36 КЗпП з’явилася нова підстава для припинення трудового договору з працівником — «підстава, передбачена іншими законами». «Іншим законом» у цьому випадку для керівників і творчих працівників закладів культури є Закон № 955.

Тому, на нашу думку, у разі призначення на посаду керівника закладу культури працівника цього закладу варто обрати перший варіант, а саме — звільнення та укладення контракту.

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі