Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості проїзду педагогічним працівникам

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Просимо надати роз’яснення щодо механізму проведення видатків щодо відшкодування вартості проїзду педагогічним працівникам.
1. На яких умовах повинна відшкодовуватися вартість проїзду педагогічним працівникам до закладів освіти та у зворотному напрямку?
2. За яким кодом типової програмної класифікації видатків і кредитування місцевих бюджетів та кодом економічної класифікації видатків відображати вищезазначені видатки?
3. Хто має бути головним розпорядником коштів у разі відшкодування вартості проїзду педагогічним працівникам?

Відповідно до п. 4 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить питання забезпечення пільгового проїзду учнів, вихованців, студентів та педагогічних працівників до місця навчання і додому у порядку та розмірах, визначених органами місцевого самоврядування, за рахунок видатків відповідних місцевих бюджетів.

Статтею 66 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII передбачено, що районні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад забезпечують та фінансують підвезення учнів і педагогічних працівників до закладів початкової та базової середньої освіти та у зворотному напрямку (у разі потреби — транспортними засобами, пристосованими для перевезення осіб, які пересуваються на кріслах колісних).

Отже, порядок та розміри відшкодування вартості проїзду педагогічним працівникам визначаються місцевими радами.

Підставою для фінансування таких видатків за рахунок коштів місцевих бюджетів є відповідна програма, затверджена місцевою радою.

Згідно з п. 21 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм, які затверджені відповідною місцевою радою.

Плануються такі видатки за ТПКВКМБ 1160 «Інші програми, заклади та заходи у сфері освіти» та КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню».

Головним розпорядником коштів у такому випадку може бути структурний підрозділ районної державної адміністрації, який є головним розпорядником коштів районного бюджету за бюджетними програмами в галузі «освіта» (відділ (управління) освіти).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі