Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування окремих положень законодавства з питань служби в органах місцевого самоврядування

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України
Лист від 01.11.2017 р. № 8/13-467-17 (витяг)

Департамент з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в межах компетенції розглянув <…> звернення <…> стосовно надання роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства з питань служби в органах місцевого самоврядування та повідомляє.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон) сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об’єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста, який обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

На сільського, селищного, міського голову поширюється дія Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493-III). Посада сільського, селищного, міського голови відноситься до виборних посад, на які особи обираються на місцевих виборах. Статтею 21 Закону № 2493-III визначено питання щодо оплати праці, відпустки та пенсійного забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування.

Також умови та порядок надання відпусток громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, визначені в Законі України «Про відпустки».

Надання відпустки посадовим особам місцевого самоврядування, в тому числі голові, здійснюється шляхом видачі розпорядження сільського, селищного, міського голови про надання відпустки.

Чинні нормативно-правові акти не зобов’язують голову звертатись до відповідної ради чи виконавчого комітету із заявою про надання відпустки або в якийсь спосіб погоджувати свою відпустку.

<…>

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади С. Шаршов

Коментар редакції

Голова місцевої ради йде у відпустку: чи погоджувати розпорядження?

У листі, що коментується, фахівці Мінрегіонбуду відповіли на таке запитання: чи повинен сільський, селищний, міський голова погоджувати розпорядження про надання йому відпустки з відповідною радою (її виконавчим органом)?

Але перш ніж перейти до їхньої відповіді, зазначимо, у чому полягає проблема порушеного питання.

Річ у тім, що відповідно до ст. 143 Конституції України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР органи місцевого самоврядування (ОМС) з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади. До того ж відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) ОМС є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону. Частиною 2 цієї ж статті Закону № 280 передбачено, що ОМС можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади. Проте згадані положення законодавства не мають жодного відношення до вирішення питань трудових відносин з керівниками ОМС.

У свою чергу у ч. 8 ст. 59 Закону № 280 передбачено, що сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження. Саме тому голова місцевої ради має видати розпорядження, у якому визначити:

1) дату вибуття його у відпустку;

2) особу, яка буде виконувати його повноваження на час відпустки;

3) за ким залишити право першого підпису бухгалтерських документів на час відпустки.

Нагадаємо, що розпорядчі документи складають та оформлюють з урахуванням вимог Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 р. № 1000/5. Із розпорядженням про відпустку потрібно обов’язково ознайомити згаданих у ньому осіб. Вони повинні проставити свої підписи із зазначенням дати ознайомлення на першому примірнику документа чи на спеціальному бланку.

Зауважимо, що у системі ОМС відсутня будь-яка вертикаль підпорядкування, а отже кожен ОМС діє самостійно і незалежно від інших ОМС. Інакше кажучи, у сільського, селищного, міського голови немає «вищого» над ним керівництва, до якого він міг би звернутися із заявою про надання йому відпустки.

Крім того, голова місцевої ради здійснює повноваження місцевого самоврядування, визначені Законом № 280 та іншими законами, якщо вони, як було зазначено вище, не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів. Надання відпусток працівникам, пов’язаним з радою трудовими відносинами, до компетенції ради не належить.

Отже, у зв’язку із вищезазначеним і виникає запитання: чи слід погоджувати розпорядження про надання відпустки сільському, селищному, міському голові з радою чи її виконавчим комітетом?

У своїй відповіді Мінрегіонбуд зазначило наступне: чинне законодавство не зобов’язує голову місцевої ради звертатись до відповідної ради чи виконавчого комітету із заявою про надання відпустки або в якийсь спосіб погоджувати свою відпустку. Що це означає? А те що, сільський голова може піти у відпустку без погодження, на підставі графіка відпусток та правильно оформленого розпорядження про відпустку.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі