Теми статей
Обрати теми

Чи оприлюднювати річний план закупівель у формі викритих даних

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Нещодавно Урядом було внесено зміни до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 835. Відповідно до цих змін з Переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, вилучено річні плани закупівель. Чи означає це, що тепер розпоряднику інформації (органу місцевого самоврядування) не потрібно оприлюднювати річні плани закупівель (додатки до них) на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель?

Дійсно, постановою КМУ від 20.12.2017 р. № 1100 (далі — постанова № 1100) було внесено зміни до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 835 (далі — Положення № 835).

Варто знати, що Положення № 835 визначає вимоги до формату і структури наборів даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, періодичність оновлення та порядок їх оприлюднення, а також перелік таких наборів даних. Зазначене Положення затверджено відповідно до ст. 101 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI (далі — Закон № 2939).

Змінами, внесеними постановою № 1100, зокрема, визначено принципи оприлюднення наборів даних у формі відкритих даних, уточнено деякі терміни, що використовуються у Положенні № 835, розширено формати оприлюднення наборів даних. Також уточнено періодичність оновлення наборів даних та зазначено, що перегляд та завантаження наборів даних здійснюються користувачами безоплатно та без додаткової реєстрації.

Серед іншого оновлено перелік пріоритетних наборів даних, які розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати у формі відкритих даних, на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua).

Поряд з цим, відповідно до зміненого п. 3 Положення № 835 розпорядники інформації оприлюднюють у формі відкритих даних набір даних, визначений у Переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (далі — Перелік), згідно з додатком до зазначеного документа, та будь-які інші наявні дані, що відповідають визначенню публічної інформації у формі відкритих даних.

Так, згідно з ч. 1 ст. 101 Закону № 2939 публічна інформація у формі відкритих даних — це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

Як передбачено п. 4 Положення № 835, розпорядники інформації оприлюднюють та регулярно оновлюють набори даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

До змін, внесених постановою № 1100, в Переліку серед відкритих даних, що підлягали оприлюдненню усіма розпорядниками, було передбачено оприлюднення інформації з річних планів закупівель. При цьому зауважимо: постановою № 1100 вилучено з Переліку інформацію з річних планів закупівель.

Поряд з цим, в п. 5 Положення № 835 зазначено, що для забезпечення доступу до публічної інформації розпорядник інформації:

може здійснювати оприлюднення наборів даних, які не включені до переліку, якщо інше не передбачено Законом № 2939, у разі високого суспільного інтересу до таких даних (високої частоти їх запитування; за результатами опитування громадської думки; наявності інших обставин);

оприлюднює та регулярно оновлює на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних набори даних, що перебувають у його володінні.

З огляду на зазначене, розпорядники інформації можуть з власної ініціативи оприлюднювати на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua/) інформацію з річних планів закупівель.

Разом з тим, ч. 1 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922) передбачено, що закупівля здійснюється відповідно до річного плану. Річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюють на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель протягом п’яти днів з дня їх затвердження.

Нагадаємо, що форма річного плану закупівель затверджена наказом Мінекономрозвитку «Про затвердження форм у сфері публічних закупівель» від 22.03.2016 р. № 490 (ср. ). Відповідно до п. 2 цього наказу додаток до річного плану закупівель, до якого вноситься інформація про закупівлі, очікувана вартість яких не перевищує сум, зазначених в абз. 2 і 3 ч. 1 ст. 2 Закону № 922, складається за формою річного плану закупівель шляхом заповнення відповідних полів в електронній системі закупівель.

З огляду на це, замовники, зокрема орган місцевого самоврядування, повинні оприлюднювати на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (https://prozorro.gov.ua) річний план закупівель, додаток до нього та зміни до них. Строк оприлюднення зазначених документів — протягом п’яти днів з дня їх затвердження (ч. 1 ст. 4 Закону № 922).

Також варто нагадати, що за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, на службових (посадових), уповноважених осіб накладають штраф від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 11900 до 17000 грн.), що передбачено ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі