Теми статей
Обрати теми

Як укласти договір на постачання природного газу з новим постачальником

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Наприкінці минулого року була укладена додаткова угода на 20 % від загальної суми договору на відповідний строк для того, щоб провести відкриті торги. У січні-лютому 2018 року перераховано оплату за природний газ відповідно до цієї додаткової угоди. У 2018 році оголошено та проведено тендерну закупівлю, період оскаржень вже закінчився. При підписанні договору з’ясувалось, що фірма, яка визнана переможцем тендеру, фактично постачає нам газ ще з початку 2018 року. Отже, постачальником газу з початку року фактично була не та фірма, з якою укладено додаткову угоду, та виходить, що нам постачали газ без договору. Як діяти в такій ситуації, адже протягом одного місяця не можуть бути два постачальники природного газу?

Відповідно до ч. 5 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922) дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Разом з тим п. 3 розд. II Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2496 (далі — Правила № 2496), передбачено: договір постачання природного газу укладається на весь очікуваний обсяг споживання природного газу, необхідний споживачу, або по його точці комерційного обліку, якій присвоєно окремий ЕІС-код, та на строк, який кратний величині розрахункового періоду, визначеного в договорі постачання природного газу.

При цьому діючий постачальник — це постачальник природного газу, з яким укладено договір постачання природного газу і який постачає природний газ споживачу, а новий постачальник — це постачальник природного газу, з яким споживач, що має діючого постачальника, уклав договір постачання природного газу та який буде здійснювати постачання природного газу у періоді, наступному після періоду постачання природного газу діючим постачальником.

Зауважимо також: відповідно до п. 18 розд. II Правил № 2496 постачальник має право укласти договір постачання природного газу з будь-яким споживачем та за відсутності простроченої заборгованості споживача за природний газ перед діючим постачальником поставити природний газ споживачу в періоді, наступному після періоду постачання природного газу діючим постачальником.

Таким чином, лише один постачальник природного газу може здійснювати постачання природного газу споживачу в одному розрахунковому періоді (газовому місяці). Тому при здійсненні закупівель природного газу замовник має враховувати такі особливості законодавства у сфері природного газу.

З цього питання варто нагадати про ч. 3 ст. 631 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV: сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Але відповідно до ч. 7 ст. 2 Закону № 922 заборонено придбавати товари, роботи та послуги до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладати договори, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом.

З огляду на зазначене, в даній ситуації поширення дії новоукладеного договору за результатами процедури закупівлі на ту частину місяця, коли постачання природного газу фактично здійснював новий постачальник (переможець торгів), може бути розцінено як недотримання ч. 7 ст. 2 Закону № 922, зокрема, як придбання товарів до проведення процедури закупівлі.

Що стосується дій діючого постачальника природного газу, то він може звернутися до суду щодо стягнення коштів за поставлений природний газ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі