Теми статей
Обрати теми

Бланки лікарняних листів, наркологічних сертифікатів і меддовідок: як обліковувати

Пеклуха Юлія, головний редактор журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На якому субрахунку слід вести облік бланків лікарняних листів, наркологічних сертифікатів та медичних довідок: на 1812 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» чи на 2213 «Грошові документи у національній валюті»?

Перелік документів, які належать до бланків документів суворої звітності, порядок їх зберігання й використання встановлено відповідними нормативно-правовими актами. Тому насамперед потрібно звернутися до нормативних документів, якими затверджено форми відповідних документів та регламентовано порядок їх заповнення.

Перелік професій та видів діяльності, для яких є обов’язковим первинний і періодичний профілактичний наркологічний огляд, порядок проведення такого огляду, а також зразок сертифіката про проходження профілактичного наркологічного огляду, затверджені постановою КМУ «Про обов’язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 06.11.97 р. № 1238. Однак цим нормативним документом бланк сертифіката про проходження профілактичного наркологічного огляду не визначено як бланк документа суворої звітності.

Натомість бланк листка непрацездатності дійсно є бланком суворої звітності. Такі бланки повинні зберігатися за правилами зберігання бланків суворої звітності. Про це зазначено безпосередньо у зразку листка непрацездатності, затвердженому спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП та ФСС від НВВ «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Також бланком суворого обліку є бланк Медичної довідки щодо придатності до керування транспортним засобом (ф. № 083/о). Чітку вказівку на це містять форма цієї довідки та інструкція щодо її заповнення, затверджені наказом МОЗ «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в стаціонарах і поліклініках (амбулаторіях)» від 29.12.2000 р. № 369. Таким чином, при одержанні, зберіганні та використанні бланків медичної довідки (ф. № 083/о) потрібно дотримуватись вимог, встановлених для бланків суворого обліку.

Водночас бланки інших медичних довідок (як-то Довідка про тимчасову непрацездатність в зв’язку з побутовою травмою (ф. № 095-1/о), Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (ф. № 103-1/о-96) тощо) не є бланками документів суворої звітності.

Не належить до бланків суворого обліку і Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (ф. № 147/о). Оскільки на це не вказує ані форма довідки, ані інструкція щодо її заповнення, затверджені наказом МОЗ «Про затвердження форм облікової документації щодо призначення державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, та інструкцій щодо їх заповнення» від 18.03.2002 р. № 93.

Облік бланків документів, які не належать до бланків суворої звітності, слід вести на субрахунку 1812 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Тоді як для обліку бланків документів суворої звітності відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. № 1219, призначено субрахунок 1816 «Інші нефінансові активи».

Увага! Бланки документів суворої звітності слід обліковувати у складі нефінансових активів (субрахунок 1816), а не як грошові документи (субрахунок 2213), які належать до фінансових активів.

Окрім того, необхідно вести позабалансовий облік бланків документів суворої звітності. Так, для обліку й узагальнення інформації про рух бланків таких документів призначено субрахунок 081 «Бланки документів суворої звітності розпорядників бюджетних коштів».

При надходженні (прийнятті на облік) бланків «суворих» документів збільшуємо залишок за субрахунком 081. А після їх використання або списання непридатних чи виявлених як нестача — зменшуємо залишок за цим субрахунком.

Також майте на увазі: ви цілком можете самостійно організувати внутрішній (оперативний) облік руху бланків документів, які не є бланками суворої звітності, але потребують ретельного контролю. Для цього варто розробити форми прибутково-видаткових книг обліку таких бланків та актів на їх списання. За зразок можна взяти форми документів, затверджені наказом Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку бланків суворої звітності» від 11.03.96 р. № 67 (ср. ). Також не зайвим буде призначити відповідального за ведення обліку руху бланків таких документів. І, звісно ж, не забудьте все це чітко прописати у наказі про організацію бухгалтерського обліку вашої установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі