Теми статей
Обрати теми

Субсидії студентам

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Як студенти отримують субсидії для оплати проживання у гуртожитках?

Право на отримання субсидій узаконено Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848 (далі — Положення № 848).

Згідно із п. 2 цього Положення право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках), в частині оплати ними:

— користування житлом;

— утримання житла;

— управління багатоквартирним будинком;

— комунальних послуг;

— придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Субсидія є безповоротною, і її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу (п. 4 Положення № 848).

Звернемо увагу на те, що право на отримання субсидії мають студенти, які:

— досягли 18-річного віку;

— зареєстровані в гуртожитку або проживають у гуртожитку на підставі укладеного договору.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік (п. 12 Положення № 848).

Для студентів, як правило, доходами, які враховуються для призначення субсидії, є стипендія та інші соціальні виплати.

Так, як визначено в абз. 5 п. 12 Положення № 848, якщо в особи, яка досягла 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії, середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, але яка протягом зазначеного періоду отримувала хоча б один із таких видів доходу: пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I або II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, допомогу по безробіттю, або особа не досягла 18-річного віку станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, то у розрахунок субсидії включаються фактичні розміри отриманих такою особою доходів.

Що ж стосується студентів, які навчаються за контрактом, або тих, які втратили право на отримання стипендії за результатами семестрового контролю, то вони вважаються такими, які не мають доходу.

Для таких осіб абз. 4 п. 12 Положення № 848 передбачено наступне. Якщо в особи, яка досягла 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії, середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, або в якої відсутні доходи, але вона навчалася за денною формою навчання у загальноосвітньому, професійно-технічному, вищому навчальному закладі, для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії.

Розмір обов’язкового платежу, який має сплатити студент за умови отримання субсидії, розраховується відповідно до вимог постанови КМУ «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії» від 27.07.98 р. № 1156 за такою формулою:

Ро = Кд / Кг х Рг,

де Ро — частка плати за послуги для домогосподарства (частка доходу), яка для розрахунку субсидії округлюється до двох знаків після коми;

Кд — коефіцієнт доходу домогосподарства — відношення розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на дату, з якої призначається субсидія;

Кг — базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії — два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць (Кг = 2);

Рг — базова норма плати за житлово-комунальні послуги — 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг = 15).

Розглянемо розрахунок на умовному прикладі.

Приклад. Доходи студента складаються лише із його стипендії. Вартість житлово-комунальних послуг в місяць складає 450,00 грн. Дохід студента за IV квартал 2017 року та І квартал 2018 року такий:

Жовтень

2017

Листопад

2017

Грудень 2017

Січень

2018

Лютий

2018

Березень

2018

1100,00

1300,00

1300,00

1300,00

1300,00

1300,00

Виходячи із цих даних середньомісячний дохід студента склав 1266,67 грн.

Розрахуємо розмір обов’язкового платежу за визначеною вище формулою:

Ро = Кд / Кг х Рг = 1266,67 грн. : 1762,00 грн. : 2 х 15 = 5,39 %. Тож обов’язковий платіж із стипендії студента складає 5,39 %. У грошовому виразі сума обов’язкового платежу складає 1266,67 грн. х 5,39 % = 68,27 грн.

У такому випадку субсидія становить 450,00 грн. - 68,27 грн. = 381,73 грн.

Таким чином, оформивши субсидію, студент сплачуватиме 68,27 грн. на місяць, а решту — 381,73 грн. — «держава» буде перераховувати навчальному закладу.

Відповідно до п. 15 Положення № 848 громадянам, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного і громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається шляхом перерахування коштів на рахунок власників житла (уповноважених ними органів) або на рахунок підприємств, установ, організацій та управителів багатоквартирних будинків, що надають житлово-комунальні послуги, а субсидія для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за бажанням громадян виплачується відділеннями поштового зв’язку чи перераховується на їх рахунок у банківській установі.

Тож щомісяця частину плати студент вносить самостійно, а іншу частину ВНЗ отримує у вигляді субсидії від відповідного управління (відділу) праці та соціального захисту населення.

Відобразимо такі операції в обліку, використавши при цьому інформацію з наведеного вище прикладу:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

№ меморіального ордера

дебет

кредит

1

Нарахована плата за гуртожиток (плата студента)

6415

7111

68,27

6

2

Нарахована плата за гуртожиток (субсидія)

6415

7111

381,73

6

3

Отримана плата за гуртожиток на рахунок ВНЗ від студента

2313

6415

68,27

3, 6

4

Отримана субсидія від управління праці та соціального захисту населення

2313

6415

381,73

3, 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі