Теми статей
Обрати теми

Плата за медпослуги: з РРО чи без

Пеклуха Юлія, головний редактор журналу «Бюджетна бухгалтерія»
До каси лікарні надходять кошти за проведення медоглядів і видачу наркологічних сертифікатів. Чи потрібно нашій установі застосовувати РРО при здійсненні таких операцій?

Передусім нагадаємо, що медичні огляди належать до платних послуг державних та комунальних закладів охорони здоров’я згідно з їх функціональними повноваженнями. На це вказує п. 8 розд. І Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138. Це стосується всіх профілактичних медоглядів (у тому числі й періодичних) при прийнятті на роботу, для одержання посвідчення водія та дозволу на право отримання і носіння зброї громадянами. Виняток становлять лише медогляди, які проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).

Згідно з п. 1 ст. 3 цього Закону суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при наданні послуг, зобов’язані проводити такі операції через РРО. Причому останні обов’язково мають бути зареєстровані й опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи. Також обов’язковою умовою здійснення указаних операцій є роздрукування відповідних розрахункових документів, що підтверджують їх виконання.

Перелік операцій, при здійсненні яких РРО не застосовуються, чітко визначено ст. 9 Закону № 265. Однак медичні послуги (у тому числі послуги з проведення медоглядів) до цього переліку не входять.

Окрім того, законодавством передбачено ряд випадків, коли РРО не потрібен, але необхідно використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (ст. 10 Закону № 265).

Так, постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23.08.2000 р. № 1336 (далі — постанова № 1336) було затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Варто зауважити: до цього Переліку також включено і медичні послуги. А конкретно, йдеться про надання медичних послуг на території села, а також надання медпослуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника. Як бачимо, Уряд не конкретизує види медичних послуг, але чітко визначає обставини і місце їх надання. Причому п. 2 постанови № 1336 передбачено обмеження річного обсягу розрахункових операцій з надання таких послуг. Для медпослуг на селі — це 250 тис. грн. у розрахунку на один структурний (відокремлений) підрозділ. Тоді як виїзні бригади можуть надавати медичні послуги без РРО тільки на суму не більше 500 тис. грн. протягом одного року. Таке обмеження встановлено на одного суб’єкта господарювання.

У всіх інших випадках при наданні медичних послуг за готівку потрібно застосовувати РРО. Безперечно, ця вимога стосується і профілактичних медичних оглядів з видачею свідоцтв.

Відповідальність за проведення операцій без РРО передбачена п. 1 ст. 17 Закону № 265. Зокрема, за таке порушення, вчинене вперше, загрожує штраф у розмірі 1 грн. А от кожне наступне карається штрафом у розмірі 100 % вартості наданих послуг.

Разом з тим існує можливість уникнути і штрафних санкцій, і використання РРО. Цей спосіб абсолютно законний. Причому на нього указали податківці у своєму листі від 07.09.2017 р. № 1853/ІПК/18-28-14-06. Так, РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі виключно через банківські установи, шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок суб’єкта господарювання. Тобто якщо кошти перераховують з рахунку на рахунок без використання банківських платіжних карт, то РРО ні до чого.

Таким чином, аби не застосовувати РРО, вручайте всім бажаючим пройти медогляд рахунки на оплату і направляйте їх до банку. Вони вам — квитанцію банку про сплату, а ви їм — сертифікат, медичну довідку тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі