Теми статей
Обрати теми

Чи має право на встановлення доплати за вислугу років організатор екскурсій музею?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Штатним розписом музею комунальної форми власності передбачено посаду організатора екскурсій. У завданнях та обов’язках за цією посадою, які встановлені Довідником кваліфхарактеристик професій працівників, не передбачено здійснення культурно-освітньої та науководослід ної діяльності. У зв’язку з цим виникає запитання: чи може працівник, який обіймає посаду організатора екскурсій, розраховувати на доплату за вислугу років?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо, що право на доплату за вислугу років працівникам музеїв передбачено ч. 2 ст. 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР. Конкретний механізм встановлення такої доплати наведено у Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв, затвердженому постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 82 (далі — постанова № 82, Порядок № 82).

Так, відповідно до п. 1 цього Порядку доплата за вислугу років встановлюється музейним працівникам, які працюють у державних та комунальних музеях усіх видів, у тому числі історико-культурних заповідниках, музеях-заповідниках, музеях просто неба, меморіальних музеях-садибах. Для виникнення права на «вислужну» доплату вони повинні працювати у зазначених закладах на посадах, які передбачають здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності, пов’язаної з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною, пам’яткоохоронною роботою (п. 2 Порядку № 82).

Перелік таких посад затверджено постановою № 82. Зауважимо, що в Переліку зазначено посаду організатора екскурсій. Але, якщо поглянути на кваліфікаційні характеристики для цієї посади, що наведені в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 81 «Культура та мистецтво», затвердженому наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168, стає зрозумілим, що вони не містять обов’язків щодо здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності.

Проте цей факт не впливає на право встановлення доплати за вислугу років, оскільки одна з головних умов для її надання тут дотримується: посада організатора екскурсій зазначена в Переліку.

Водночас не варто забувати ще про одну умову для встановлення «вислужної» доплати: на її отримання можуть претендувати тільки музейні працівники (які обіймають посади, передбачені Переліком), у яких є стаж роботи на відповідних посадах та у відповідних закладах більше 3 років. Періоди роботи, що включають до стажу для виплати доплати за вислугу років, наведено в п. 3 Порядку № 82.

Підсумуємо: працівник музею державної або комунальної форми власності, який обіймає посаду організатора екскурсій, має право на отримання доплати за вислугу років згідно з Порядком № 82 за умови наявності відповідного стажу для її виплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі