Теми статей
Обрати теми

Учасник надав тендерну пропозицію без ЕЦП: чи є у замовника підстави для її відхилення

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Тендерною документацією передбачено, що відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про публічні закупівлі» створення та подання учасником документів тендерної пропозиції повинно бути здійснено з урахуванням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» шляхом накладення на неї електронного цифрового підпису. Учасник, тендерна пропозиція якого за результатами електронного аукціону визначена найбільш економічно вигідною, надав електронні документи без накладення на них електронного цифрового підпису. Чи є порушенням надання документів учасником без електронного цифрового підпису? Чи зобов’язаний тендерний комітет відхилити таку пропозицію?

Насамперед слід нагадати про основні вимоги щодо складання тендерної документації та подання тендерних пропозицій.

Як передбачено п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922), тендерна документація — це документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках.

При цьому відповідно до п. 30 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 тендерна пропозиція — це пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Разом з тим відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону № 922 під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій і здійснення їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV.

При цьому, як передбачено ч. 1 ст. 14 Закону № 922, подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель.

Водночас тендерну пропозицію подають в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Документ з тендерною пропозицією подають в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначають інформацію про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформацію від учасника про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, вимогам, визначеним у ст. 17 цього Закону і в тендерній документації, та завантаження необхідних документів, що вимагає замовник у тендерній документації. Документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, та документи, що містять технічній опис предмета закупівлі, подають окремими файлами.

При цьому тендерна документація може містити опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їх пропозицій.

Формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме — технічні помилки та описки.

При цьому замовник відхиляє тендерну пропозицію, в разі якщо вона не відповідає умовам тендерної документації.

Таким чином, якщо відповідно до положень тендерної документації не скріплення тендерної пропозиції ЕЦП вважається формальною помилкою, то замовник може не відхиляти таку тендерну пропозицію. А якщо ж відсутність ЕЦП на тендерній пропозиції не є формальною помилкою, то замовник відхиляє тендерну пропозицію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі