Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік

Міністерство соціальної політики України
Лист від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18

Під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві слід керуватися нижчезазначеним.

Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до частини першої статті 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

1) для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) — 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

2) для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень.

Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 163.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

Згідно зі статтею 69 Господарського кодексу України підприємство самостійно встановлює для своїх працівників скорочений робочий день та інші пільги.

При розрахунку балансу робочого часу слід мати на увазі, що згідно зі статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Відповідно до статті 73 КЗпП у 2018 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові дні:

— 1 січня — Новий рік;

— 7 січня і 25 грудня — Різдво Христове;

— 8 березня — Міжнародний жіночий день;

— 1 травня — День праці;

— 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

— 28 червня — День Конституції України;

— 24 серпня — День Незалежності України;

— 14 жовтня — День захисника України.

Робота також не проводиться в дні релігійних свят:

— 7 січня і 25 грудня — Різдво Христове;

— один день (неділя) — Пасха (Великдень);

— один день (неділя) — Трійця.

Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2019 році вихідний день у неділю 28 квітня має бути перенесений на понеділок 29 квітня, вихідний день у неділю 16 червня має бути перенесений на понеділок 17 червня, вихідний день у суботу 24 серпня — на понеділок 26 серпня.

Як правило, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також раціонального використання робочого часу, розпорядженнями Кабінету Міністрів України рекомендується переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

У зв’язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв’язку перенесенням робочих днів графіку роботи підприємства, установи, організації.

При цьому слід мати на увазі, що у разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи у цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено статтею 53 КЗпП.

Законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень встановлений на підприємстві, в установі, організації (п’ятиденний чи шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні. У зв’язку з цим на підприємствах, в установах і організаціях норма тривалості робочого часу на рік визначається самостійно з дотриманням вимог статей 50 — 53, 67 і 73 КЗпП.

Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів, наводиться нижче.

За зазначених умов, залежно від тривалості робочого тижня, норма робочого часу на 2019 рік становитиме:

— при 40-годинному робочому тижні — 1993 години;

— при 39-годинному робочому тижні — 1950 годин;

— при 38,5-годинному робочому тижні — 1925 годин;

— при 36-годинному робочому тижні — 1800 годин;

— при 33-годинному робочому тижні — 1650 годин;

— при 30-годинному робочому тижні — 1500 годин;

— при 25-годинному робочому тижні — 1250 годин;

— при 24-годинному робочому тижні — 1200 годин;

— при 20-годинному робочому тижні — 1000 годин;

— при 18-годинному робочому тижні — 900 годин.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Ю. Кузовой

Додаток до листа Мінсоцполітики

від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів

img 1

Коментар редакції

Норми тривалості робочого часу — 2019: Мінсоцполітики надало свої рекомендації

Нагадаємо, що Мінсоцполітики у листі від 19.10.2017 р. № 224/0/103-17/214 повідомляло, що законодавством не передбачено єдиної норми тривалості робочого часу. Така норма може бути різною залежно від багатьох чинників, і її повинні розраховувати керівники установ самостійно з дотриманням вимог ст. 50 — 53, 67 та 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Тому для 2018 року компетентне Міністерство не надало своїх традиційних рекомендацій щодо розрахунку норми тривалості робочого часу. Відповідно бухгалтерам та працівникам кадрових служб довелося самостійно її розраховувати.

Однак цього року у листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики все ж таки надали свої рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік та саме такий розрахунок (для п’ятиденного робочого тижня). Таке рішення «працеоплатного» відомства, враховуючи минулорічне роз’яснення, стало дещо несподіваним, але все ж таки вельми доречним і своєчасним.

Норми тривалості робочого часу — 2019 ви знайдете нижче, ми ж розставимо акценти.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік при шестиденному робочому тижні

img 2

Розрахунки проведені з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

— при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

— при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

— при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

— при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

— при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

По-перше, показники робочого часу, наведені в додатку до листа, що коментується, розраховані для установ, організацій, підприємств і працівників, які працюють виключно за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня.

По-друге, у листі, що коментується, Мінсоцполітики вказало, які саме вихідні дні у 2019 році підлягають перенесенню на виконання ч. 3 ст. 67 КЗпП. Нагадаємо, що зазначена норма говорить про те, що у випадку, якщо святковий або неробочий день, зазначений у ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день.

Так, у 2019 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню святкові (неробочі) дні:

— неділя 28 квітня (Пасха (Великдень)) — на понеділок 29 квітня;

— неділя 16 червня (Трійця) — на понеділок 17 червня;

— субота 24 серпня (День Незалежності України) — на понеділок 26 серпня.

Зверніть увагу! Такі перенесення — гарантія трудового законодавства, якої зобов’язаний дотримуватися кожен роботодавець.

По-третє, фахівці Міністерства при розрахунку норми тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня врахували припис ч. 1 ст. 53 КЗпП про те, що при п’ятиденці тривалість робочого дня напередодні святкового або неробочого дня (ст. 73 КЗпП) скорочується на годину. Це правило застосовується тільки в разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню, і щодо 40-годинного робочого тижня (при скороченому і неповному робочому тижні норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, див. лист Мінсоцполітики від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 // «Оплата праці», 2018, № 2, с. 6).

Так, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні у 2019 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні:

— четвер 7 березня;

— вівторок 30 квітня;

— середа 8 травня;

— четвер 27 червня;

— п’ятниця 23 серпня;

— вівторок 24 грудня;

— вівторок 31 грудня.

Якщо ваша установа (або окремі працівники) працює згідно з іншим графіком роботи, ніж представлений у листі, що коментується, то вам доведеться розраховувати норми тривалості робочого часу самостійно. Для окремих графіків шестиденного робочого тижня ми здійснили розрахунки норм тривалості робочого часу у 2019 році. Ви можете ознайомитися з ними нижче. Можливо, серед них є і ваш варіант шестиденного графіка роботи.

Також хотілося б нагадати, що наприкінці поточного року (а інколи й на початку наступного) Кабмін видає розпорядження з рекомендаціями про перенесення робочих днів у наступному році. Це робиться з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування певних свят. Зауважимо, що зазначені рекомендації стосуються працівників, які працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

Якщо поглянути на календар 2019 року, то на працівників ймовірно очікують перенесення робочих днів у квітні та травні.

Так, у квітні 2019 року робочий день 30 квітня (вівторок) логічно перенести на якусь із субот. Тоді на працівників очікують 5-денні вихідні (з 27 квітня по 1 травня), адже 27 квітня — субота (вихідний день), 28 квітня — Великдень (неробочий день), 29 квітня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням неробочого дня), 1 травня — середа (святковий день — День праці).

Що стосується травня 2019 року, то тут логічним буде перенести 10 травня (п’ятницю) на будь-яку суботу, крім 11 травня, і тоді на працівників очікують безперервні 4 дні відпочинку (з 9 по 12 травня), адже 9 травня — четвер (святковий день — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги), 11 травня — субота (вихідний), 12 травня — неділя (вихідний).

Але поки залишається тільки здогадуватися, які рекомендації надасть Кабмін та які суботи будуть робочими. Тільки-но урядові рекомендації з’являться на нормативному рівні, ми обов’язково вас із ними ознайомимо на сторінках нашого видання.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі