Теми статей
Обрати теми

Педагог працює за сумісництвом на різних посадах: що з кваліфкатегорією?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
За основним місцем роботи (заклад професійно-технічної освіти) педпрацівнику на посаді викладача присвоєна кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії» та педзвання «старший викладач». Крім того, маючи освіту вчителя, працівник з 01.09.2018 р. працює за сумісництвом вчителем у закладі загальної середньої освіти. Як вчитель чергову атестацію не проходив. Чи поширюється присвоєна кваліфікаційна категорія на посаді викладача на години педагогічного навантаження на посаді вчителя? Чи має працівник право на підвищення посадового окладу за педзвання «старший викладач», працюючи на посаді вчителя?

Зауважимо, що рівень підготовки та майстерності педагогічних працівників визначається кваліфікаційною категорією, яку присвоюють за результатами атестації. Атестація педпрацівників здійснюється відповідно до норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Так, згідно з абз. 1 п. 3.27 Типового положення № 930 за педпрацівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади в цьому самому закладі, зберігають присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) і педагогічні звання до наступної атестації.

Основними вимогами в цьому разі є:

а) перехід (а не суміщення або сумісництво) до іншої установи або на іншу посаду в цій самій установі;

б) наявність у працівника відповідної освіти.

Але у випадку, що розглядається, мова йде не про перехід педпрацівника на іншу посаду або до іншої установи, а про його роботу за сумісництвом на іншій посаді. Тому тут слід звернутись до п. 3.23 Типового положення № 930, який встановлює, що педпрацівників-сумісників атестують на загальних підставах. Якщо за основним місцем роботи та за сумісництвом вони обіймають однакові посади, то їх атестують лише за основним місцем роботи.

У ситуації, що розглядається, педагог працює в різних навчальних закладах, обіймаючи різні педагогічні посади. Він повинен проходити атестацію за основним місцем роботи на посаді викладача та на робочому місці за сумісництвом — на посаді вчителя.

Таким чином, присвоєна кваліфікаційна категорія на посаді викладача (спеціаліст «першої категорії») на години педагогічного навантаження на посаді вчителя не поширюється.

Що стосується підвищення посадового окладу за педагогічне звання «старший викладач», то правові підстави для його встановлення передбачені п.п. «д» п. 24 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Воно встановлюється у розмірі 10 % посадового окладу. При цьому цим же пунктом Інструкції № 102 встановлено, що підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання.

Це означає, що при роботі на посаді вчителя працівник не має права отримувати підвищення посадового окладу за педзвання «старший викладач».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі