Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь кандидата наук: з якого моменту виникає право на встановлення?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Викладач закладу вищої освіти I — II рівнів акредитації захистив кандидатську дисертацію і отримав дипломом кандидата наук (кандидат педагогічних наук), у якому зазначена дата — 23.11.2018 р. (дата видачі диплома). Копію такого диплома працівник надав у грудні 2018 року. З якого моменту настає право на доплату за науковий ступінь кандидата наук: з дати видачі диплома чи з дати його надання до закладу освіти?

Нагадаємо, що оплата праці працівників закладів освіти здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 працівникам установлюється доплата за науковий ступінь кандидата наук, доктора філософії у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Доплату за науковий ступінь установлюють на підставі:

• диплома кандидата наук;

• заяви працівника;

• наказу керівника.

УВАГА!

Доплата за науковий ступінь установлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем (посадою) збігається з наявним науковим ступенем.

Отже, перед тим як установлювати працівнику таку доплату потрібно переконатися у вищезазначеній відповідності. Зауважимо, що відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу, установи освіти.

У випадку, що розглядається, профіль діяльності працівника (викладач закладу вищої освіти I — II рівнів акредитації) збігається з науковим ступенем (кандидат педагогічних наук). Тому така доплата може бути встановлена працівнику.

ВАЖЛИВО!

Розмір доплати за науковий ступінь залежить від педагогічного навантаження та обсягу виконуваної роботи (див. спільний лист Міносвіти та ЦК профспілки працівників освіти і науки України від 14.02.2006 р. № 1/9-102; № 02-5/68).

Зауважимо, що відповідно до п. 30 Порядку присудження наукових ступенів, затвердженого постановою КМУ від 24.07.2013 р. № 567, рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукових ступенів доктора або кандидата наук вступає в силу з дати набрання чинності наказом МОН про затвердження рішення спеціалізованої вченої ради та видачу відповідного диплома на підставі рішення атестаційної колегії. Тобто наукові ступені кандидата наук присуджують спеціалізовані вчені ради, а відповідне рішення ради затверджує МОН та видає диплом кандидата наук.

Після отримання диплома кандидата наук працівник має надати його до навчального закладу, на підставі чого керівник закладу приймає рішення про встановлення відповідної доплати.

Проте на практиці досить часто виникає ситуація, пов’язана із тим, що працівник просто фізично не в змозі у день отримання диплома надати його керівнику закладу освіти. Як наслідок дата видачі диплома та дата надання його до навчального закладу не збігаються. У зв’язку з чим у керівника закладу виникає цілком логічне запитання: з якої дати встановлювати доплату?

Для відповіді на нього слід звернутись до п.п. «д» п. 5 Інструкції № 102. Згідно із зазначеною нормою зміна розмірів ставок зарплати і посадових окладів протягом року при присвоєнні вченого ступеня кандидата наук проводиться з дня рішення спеціалізованої вченої Ради після прийняття рішення ВАКом України про видачу диплома кандидата наук.

Таким чином, доплату за науковий ступінь встановлюють з дати видачі відповідного диплома.

У випадку, що розглядається, викладач закладу вищої освіти I — II рівнів акредитації має право на зазначену доплату з 23.11.2018 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі