Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Затверджено середньострокове планування бюджету

ВРУ прийняла в другому читанні законопроект № 8044 і ввела середньострокове бюджетне планування.

Зміни до БКУ передбачають запровадження середньострокового бюджетного планування та вдосконалення програмно-цільового методу. Відтепер замість однорічних основних напрямів бюджетної політики вводиться середньострокова бюджетна декларація як документ стратегічного планування, що визначає бюджетну політику на наступні три роки. Інструментом середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні стануть трирічні місцеві фінансові плани.

Мінфін буде розробляти бюджетну декларацію з урахуванням положень документів державного стратегічного планування на п’ять і більше років, зокрема, галузевих стратегій та стратегічних планів діяльності головних розпорядників бюджетних коштів. У свою чергу, стратегічні плани розпорядників будуть уточнюватися на підставі бюджетної декларації. Цим документом Мінфін запропонував оновити бюджетний календар.

Кабмін повинен схвалити бюджетну декларацію і макроекономічний прогноз не пізніше 1 червня.

Зміни у порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи

Наказом Мінфіну від 01.11.2018 р. № 866 в Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженій наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859, уточнено, що до декларації до суми податкової знижки також включають витрати на здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Також усунули неточність, що стосувалася заповнення рядка 3 додатка Ф1 до декларації.

Наказ № 866 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

З 1 січня обкладається податком тільки вартість дарунків, що перебільшує 25 % мінзарплати

На сьогодні згідно з п.п. 165.1.39 ПКУ не включається в оподатковуваний дохід вартість дарунків (а також призів переможцям і призерам спортзмагань), якщо їх вартість не перевищує 25 % однією мінзарплати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Враховуючи цю норму, податківці неодноразово робили висновок: якщо вартість дарунків перевищує зазначений розмір, то вся їх вартість обкладається ПДФО як додаткове благо.

Проте ця норма зміниться з 01.01.2019 р.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII п.п. 165.1.39 викладений у такій редакції: «Вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) — в частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі».

У результаті ПДФО обкладатимуть тільки ту частину вартості дарунка, яка перевищує 25 % мінзарплати (у 2019 році — 1043,25 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі