Теми статей
Обрати теми

Преміювання держслужбовців за результатами щорічного оцінювання: чи впливає відпустка на розмір премії?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Державний службовець перебував у щорічній відпустці з 03.12.2018 р. по 16.12.2018 р. У грудні 2018 року за результатами оцінювання він отримав оцінку «відмінно», отже має право на премію. Чи впливає на розмір премії той факт, що держслужбовець перебував у відпустці? Якщо так, то чи необхідно розраховувати премію пропорційно відпрацьованим у грудні робочим дням?

Відповідно до ч. 3 ст. 50 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу) за результатами роботи та щорічного оцінювання службової діяльності державним службовцям можуть встановлюватися премії. До премій держслужбовця належать:

1) премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

2) місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску держслужбовця в загальний результат роботи державного органу.

Встановлення премій держслужбовцям здійснюється керівником держслужби відповідно до затвердженого ним Положення про преміювання у відповідному державному органі, погодженого з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності). Таке положення розробляється згідно із Типовим положенням про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженим наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Типове положення № 646).

Оскільки у запитанні, що розглядається, йдеться про «щорічно-оціночну» премію, то більше уваги приділимо саме такій виплаті.

Підстава для виплати. Відповідно до ч. 9 ст. 44 Закону про держслужбу та абз. 1 п. 3 розд. II Типового положення № 646 підставою для преміювання держслужбовця є отримання ним відмінної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності. Якщо ж держслужбовець отримав оцінку «добре» або його бал є ще нижчим, то «щорічно-оціночна» премія йому не виплачується.

Преміальний фонд. Згідно із ч. 5 ст. 52 Закону про держслужбу премії виплачуються в межах фонду преміювання залежно від особистого внеску держслужбовця в загальний результат роботи державного органу.

У свою чергу, відповідно до п. 3 розд. ІІІ Типового положення № 646, фонд преміювання за результатами щорічного оцінювання службової діяльності визначається відповідним державним органом самостійно в межах фонду преміювання державного органу.

ВАЖЛИВО!

Фонд преміювання за результатами щорічного оцінювання службової діяльності держслужбовців має бути обов’язково визначений в держоргані в межах фонду преміювання цього державного органу.

Розмір премії. Відповідно до абз. 2 п. 3 розд. II Типового положення № 646 розмір премії за результатами щорічного оцінювання встановлюється в однакових відсотках до посадового окладу для усіх держслужбовців відповідного держоргану, які отримали відмінну оцінку за результатами щорічного оцінювання в поточному році.

УВАГА!

За періоди відпусток, тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться з розрахунку середньої заробітної плати, не нараховується місячна або квартальна премія (п. 4 розд. II Положення № 646).

Тобто місячну або квартальну премію держслужбовцям виплачують за фактично відпрацьований час. Проте таке обмеження не стосується «оціночної» премії. Для такої виплати Типовим положенням № 646 не встановлено прив’язки до відпрацьованого часу у місяці її надання. Тому, незважаючи на щорічну відпустку працівника, «оціночна» премія йому виплачується нарівні з іншими працівниками, що отримали аналогічну оцінку, — у відсотках до посадового окладу, визначеного штатним розписом.

Коли виплачувати? Виплачують «оціночну» премію не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше грудня року, в якому проводиться таке оцінювання (абз. 2 п. 4 розд. ІІІ Типового положення № 646). Отже, якщо оцінюється службова діяльність у 2018 році, то останнім місяцем для виплати премії держслужбовцю є грудень-2018.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі