Теми статей
Обрати теми

Визначаємо предмет закупівлі для лікарських засобів та реактивів

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
На початку року лікарня почала планувати закупівлі лікарських засобів, лабораторних реактивів та зіткнулась із проблемою визначення предмета закупівлі. Згідно з Порядком визначення предмета закупівлі під час здійснення закупівлі лікарських засобів предмет закупівлі визначають за показником третьої цифри Єдиного закупівельного словника. Але ми знаємо, що лабораторні реактиви не є лікарськими засобами. Це визначено в Законі про лікарські засоби. Якщо переглянути Єдиний закупівельний словник, то код 33600000-6 фармацевтична продукція (з уточненням до 4-5 знаків) містить як лікарські засоби, так і ті, які не є лікарськими.
У зв’язку з цим у нас виникли запитання:
Як правильно визначити предмет закупівлі щодо лікарських засобів, лабораторних реактивів? Це один предмет закупівлі чи різні?
Яку процедуру закупівлі правильно застосувати?
Чим керуватись при виборі процедури: сумарною вартістю за кодами 33600000-6 та 33690000-3 чи це окремі закупівлі?

Уже майже рік діють нові правила визначення предмета закупівлі лікарських засобів, але, як бачимо, запитання в замовників все одно виникають.

Як передбачено п. 18 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922), предмет закупівлі — це товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом.

Так, відповідно до п. 1 розд. ІІ Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 17.03.2016 р. № 454 (далі — Порядок № 454), під час здійснення закупівлі лікарських засобів предмет закупівлі визначають за показником третьої цифри ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономрозвитку і торгівлі від 23.12.2015 р. № 1749 із зазначенням у дужках міжнародної непатентованої назви лікарського засобу (далі — МНН). У разі якщо предмет закупівлі лікарських засобів містить два та більше лікарських засобів, замовник у дужках зазначає МНН кожного лікарського засобу.

Також Порядком № 454 передбачено, що замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за МНН, за формою випуску, за дозуванням, за обсягом та/або за місцем поставки лікарських засобів.

При цьому нагадаємо: частина предмета закупівлі (лот) — це визначена замовником частина товарів, робіт чи послуг, на яку в межах єдиної процедури закупівлі учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі (п. 37 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

З огляду на це, доходимо до висновку, що під час здійснення закупівлі лікарських засобів замовник повинен визначати предмет закупівлі за показниками третьої цифри ДК 021:2015, при цьому в дужках він обов’язково зазначає МНН лікарського засобу. Водночас якщо замовнику необхідно закупити два та більше лікарських засобів, то він тоді зазначає в дужках МНН кожного з таких лікарських засобів.

При цьому визначати такий предмет закупівлі, як лікарські засоби, замовник буде за цифровим кодом ДК 021:201533600000-6 Фармацевтична продукція.

Тобто всі лікарські засоби, які входять до дерева зазначеного цифрового коду, — це буде один предмет закупівлі.

Тепер проаналізуймо, чи є лабораторні реактиви лікарським засобом. Це необхідно зробити для того, щоб зрозуміти, чи будуть вони одним предметом закупівлі з лікарськими засобами, чи ні.

Дійсно ієрархічна структура коду «33600000-6 Фармацевтична продукція» в основному словнику ДК 021:2015 згрупована так, що до нього включені як лікарські засоби, так і товари, що не є лікарськими засобами в розумінні Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96 (далі — Закон № 123/96).

Так, відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 2 Закону № 123/96 лікарський засіб — це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

При цьому до лікарських засобів належать:

— АФІ, продукція «in bulk»;

— готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти);

— гомеопатичні засоби;

— засоби, які використовуються для виявлення збудників хвороб, а також боротьби із збудниками хвороб або паразитами;

— лікарські косметичні засоби та лікарські домішки до харчових продуктів.

З огляду на зазначене, лабораторні реактиви (реагенти) — це не лікарські засоби, а медичні вироби.

З цього приводу нагадаємо, що відповідно до абз. 2 п. 2 розд. ІІ Порядку № 454 предмет закупівлі товарів і послуг замовник визначає згідно з п.п. 17 і 32 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 та на основі ДК 021:2015 за показником четвертої цифри основного словника із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги.

Так, посилання на реактиви знаходимо в ДК 021:2015 з таким цифровим визначенням:

33690000-3

Лікарські засоби різні

33696000-5

Реактиви та контрастні речовини

33696100-6

Реактиви для визначання групи крові

33696200-7

Реактиви для аналізів крові

33696300-8

Хімічні реактиви

33696500-0

Лабораторні реактиви

Ураховуючи наведене, замовник визначає предмет закупівлі лабораторних реактивів за показником четвертої цифри основного словника ДК 021:2015 за цифровим кодом: «33690000-3 Лікарські засоби різні».

Таким чином, лікарські засоби та реактиви — це два різні предмети закупівлі.

З огляду на це зазначимо, що відповідно до ч. 7 ст. 2 Закону № 922 заборонено не тільки придбавати товари, роботи та послуги до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладати договори, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, а й поділ предмета закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.

При цьому за порушення вимог, установлених Законом № 922 та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до цього Закону, члени тендерного комітету замовника, уповноважена особа (особи) несуть відповідальність згідно із законами України (ч. 1 ст. 38 Закону № 922).

Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про закупівлі передбачена ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X. Так, ч. 1 ст. 16414 цього Кодексу, серед інших, передбачає такий склад правопорушення, як здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування визначених законодавством процедур закупівель.

Зазначене порушення тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 11900 до 17000 грн.).

Підсумок

Для вирішення питання: чи потрібно застосовувати Закон № 922 та проводити процедуру закупівлі за такими предметами закупівель, як лікарські засоби та реактиви, замовник насамперед має правильно визначити цифровий код цих різних предметів закупівель, а по-друге, визначити їх очікувану вартість.

Так, якщо очікувана вартість предмета закупівлі лабораторних реактивів менша 200 тис. грн., то замовник проводить «допорогову» закупівлю або через Prozorro, або шляхом укладення прямого договору.

Аналогічно, якщо вартість предмета закупівлі лікарських засобів менша 200 тис. грн., то замовник проводить «допорогову» закупівлю або через Prozorro, або шляхом укладення прямого договору.

У разі якщо очікувана вартість предмета закупівлі зазначених окремих предметів закупівель (або лабораторних реактивів, або лікарських засобів) перевищує 200 тис. грн, то замовник застосовує процедури відритих торгів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі