Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка за стаж держслужби: чи компенсується за період мобілізації та військової служби працівника

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Держслужбовець з березня 2014 року по 04.01.2018 р. включно був мобілізований до Збройних Сил України з наступним переходом на військову службу за контрактом. За цей період працівнику виплачувався середній заробіток. Чи має право такий працівник при звільненні на компенсацію за невикористані основну та додаткову відпустки (за стаж держслужби) за період мобілізації та служби за контрактом, якщо він був звільнений від виконання службових обов’язків на цей період? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку, якщо місяць звільнення (січень 2018 року) відпрацьовано неповністю?

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Щорічна основна відпустка. До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зокрема, зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним відповідно до законодавства зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки). На період мобілізації та служби за контрактом за працівником зберігається місце роботи, посада, йому виплачується середня заробітна плата (ст. 119 КЗпП). Отже, можна зробити висновок, що за період мобілізації працівникові належить оплачувана щорічна основна відпустка, а при звільненні йому слід виплатити компенсацію за невикористану відпустку.

До речі, свої роз’яснення з приводу включення середнього заробітку за період мобілізації до розрахунку відпускних/компенсації надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 22.06.2015 р. № 802/13/84-15*. Цей лист можна сміливо застосовувати як для мобілізованих працівників, так і для працівників, які проходили військову службу за контрактом (призваних на строкову військову службу). Адже на всіх цих працівників поширюються гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП.

* Див. газету «Оплата праці», 2017, № 10, с. 14. — Прим. ред.

Додаткова відпустка за стаж держслужби. Відповідно до ст. 58 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу) та п. 2 Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затвердженого постановою КМУ від 06.04.2016 р. № 270 (далі — Порядок № 270), державним службовцям, які мають стаж держслужби понад п’ять років, надається додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Починаючи з шостого року стажу державної служби ця відпустка збільшується на один календарний день за кожний наступний рік. Тривалість додаткової відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Згідно з п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283, постанова діяла до 01.05.2016 р.), до стажу держслужби серед іншого включаються: період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з держорганом; час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях; час проходження військовослужбовцями військової служби, протягом якого особа брала участь в AТО в особливий період (у трикратному розмірі).

З 01.05.2016 р. діє Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229 (далі — Порядок № 229), відповідно до п. 4 якого до стажу держслужби, зокрема, включають: час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання; період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з держорганом.

Важливо! Періоди військової служби за призовом під час мобілізації та військової служби за контрактом уключаються до стажу держслужби.

Зауважимо: додаткова відпустка за стаж держслужби належить до щорічних відпусток. І саме такі роз’яснення до 01.05.2016 р. надавали офіційні органи (листи Мінпраці та Головного управління держслужби при КМУ від 27.01.99 р. № 13-294 та від 26.01.99 р. № 10/364). А з 01.05.2016 р. такий статус додаткової відпустки за стаж держслужби прямо зазначений у ч. 1 ст. 58 Закону про держслужбу.

Отже, на надання додаткової відпустки за стаж держслужби поширюються правила надання щорічної відпустки (зараз на це вказує, зокрема, ст. 59 Закону про держслужбу). Крім того, у п. 11 Порядку № 270 зазначено періоди, за час перебування в яких додаткова відпустка за стаж держслужби не надається. І серед таких періодів не зазначено період військової служби за призовом під час мобілізації або інший подібний період.

Однак фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16 зробили висновки, з яких випливає наступне: за умови, якщо працівник не працював (не виконував своїх посадових обов’язків) жодного дня на рік, у який він набуває чергового року стажу держслужби відповідно до п. 3 Порядку № 283 та п. 4 Порядку № 229 (час проходження військової служби, перебування у трудових відносинах з держорганом за відсутності фактичного виконання своїх посадових обов’язків), то додаткова відпустка за держстаж за цей рік йому не надається. Після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень він матиме право на таку відпустку з урахуванням часу проходження військової служби. Таким чином, державний службовець має право на додаткову відпустку за держстаж (з урахуванням часу військової служби та мобілізації) лише за умови, що після досягнення відповідного стажу держслужби він хоча б якийсь час буде здійснювати свої посадові обов’язки. Оскільки законодавством не визначено конкретного періоду часу, протягом якого держслужбовець має виконувати посадові обов’язки у держоргані, щоб мати право на додаткову відпустку за держстаж, можна зробити висновок, що це може бути навіть один день.

Як розрахувати суму компенсації? Відповідь на це запитання знайдемо у Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Так, відповідно до абз. 1 п. 2 цього Порядку обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації. Тобто той факт, що місяць звільнення (січень 2018 року) відпрацьований частково, не має великого значення при розрахунку компенсації. Адже у розрахунку беруть участь виплати за 12 календарних місяців, що передують січню 2018 року: за січень — грудень 2017 року.

Оскільки у розрахунковому періоді працівник не мав зарплати, а йому виплачувався збережений середній заробіток, то виникає запитання: чи слід враховувати цей заробіток при розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку?

Відповідно до п. 3 Порядку № 100 до виплат, які беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати для виплати компенсації, зокрема, належать і виплати, нараховані за час збереження за працівником середнього заробітку, у тому числі за час виконання державних і громадських обов’язків. Військова служба — це не що інше, як виконання громадянських обов’язків (ст. 119 КЗпП). Тому середній «військовий» заробіток включається до розрахунку компенсації за невикористану відпустку.

Отже, у ситуації, що розглядається, суму компенсації за невикористану відпустку слід розрахувати виходячи із суми збереженого середнього заробітку за час мобілізації та служби за контрактом за січень — грудень 2017 року. При цьому не забувайте, що в разі коли з якихось причин середній заробіток за період військової служби був нарахований не «місяць у місяць», при розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки його потрібно відносити до місяців, за які його нараховано.

Важливо! Не слід також забувати, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей (п. 10 Порядку № 100).

І наостанок хочемо звернути увагу на те, що оплата за час щорічних відпусток є однією з мінімальних державних гарантій в оплаті праці, які передбачені ч. 1 ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Відповідно до вимог ст. 265 КЗпП за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці накладається штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі