Теми статей
Обрати теми

Придбання вантажного велосипеда

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи може сільська рада придбати вантажний велосипед за ТКВКБМС 6060 «Благоустрій міст, сіл, селищ» за КЕКВ 3110, якщо вартість велосипеда складає 7800 грн.? У нас є 0,5 штатної одиниці прибиральника території. Заробітну плату прибиральник отримує за ТКВКБМС 6060. Його посадовою інструкцією передбачено перевезення сміття від урн до сміттєзбірника, перевезення посипних матеріалів і реагентів на відстань до 100 м. Програмою з благоустрою передбачено придбання вантажного велосипеда.

Питання організації благоустрою населених пунктів належать до виключної компетенції місцевих рад. Така норма передбачена Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280), а саме:

— встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку (п. 44 ч. 1 ст. 26);

— організація благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян (п.п. 7 п. «а» ч. 1 ст. 30).

Також до компетенції місцевих рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

Відповідно до ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1);

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1).

Отже, кошти для фінансування видатків з благоустрою можуть бути передбачені в бюджеті лише за умови наявності затвердженої радою відповідної програми.

Таким чином, сільська рада може придбати вантажний велосипед за умови, якщо:

— радою затверджена відповідна місцева програма з благоустрою;

— програмою передбачено придбання вантажного велосипеда.

Такі видатки слід відображати за ТКВКБМС 6030 «Організація благоустрою населених пунктів» та за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Слід зазначити, що ч. 2 ст. 71 БКУ визначено лише напрямки спрямування капітальних видатків. Перелік товарів та послуг, які планується придбати за рахунок коштів бюджету, визначається безпосередньо головним розпорядником, який є відповідальним за їх цільове та ефективне використання.

Зверніть увагу: з 1 січня 2018 року застосовуються нові відомча та програмна класифікації, які затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів» від 20.09.2017 р. № 793 (у запитанні вказані коди, які застосовувалися до 1 січня 2018 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі