Теми статей
Обрати теми

Як визначити ТКВКБМС

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
За яким ТКВКБМС проводити видатки, які раніше проводилися за КФК 090412, а пізніше — за КФК 3400 для проведення соцзаходів та соцзабезпечення населення (надання допомог на лікування, поховання, преміювання обдарованої молоді згідно з прийнятими раніше програмами)? За яким ТКВКБМС виплачувати компенсацію на харчування учасникам спортивних змагань, які беруть участь у спортзаходах, що раніше проводилися за КФК 130106?

Давайте прослідкуємо за перетворенням зазначених кодів за такими нормативними документами:

1) наказ Мінфіна «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11 (Тимчасову класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів (з перехідною таблицею до функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету) виключено 07.06.2017 р.) (далі — наказ № 11);

2) наказ Мінфіна «Про затвердження Структури кодування програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів і Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів/Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» від 02.12.2014 р. № 1195 (втратив чинність 01.01.2018 р.) (далі — наказ № 1195);

3) наказ Мінфіна «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів» від 20.09.2017 р. № 793 (далі — наказ № 793).

Почнемо з коду, яким за наказом № 11 був КФК 090412 «Інші видатки на соціальний захист населення». За наказом № 11 згідно із перехідною таблицею до функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету цьому КФК відповідає КФК 1090.

Далі звернемося до наказу № 1195. Згідно з цим наказом КФК 1090 відповідає ТКВКБМС 3300 «Інші установи та заклади» та 3400 «Інші видатки на соціальний захист населення».

З 01.01.2018 р. діє наказ № 793,згідно з яким КФК 1090 відповідають:

— ТКВКБМС 3241 «Забезпечення діяльності інших закладів у сфері соціального захисту і соціального забезпечення»;

— ТКВКБМС 3242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення».

Тепер щодо коду 130106 «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту». За наказом № 11 згідно із перехідною таблицею до функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету цьому КФК відповідає КФК 0810.

За наказом № 1195 КФК 0810 відповідає ТКВКБМС 5012 «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту».

За діючим на сьогодні наказом № 793 це також ТКВКБМС 5012 «Проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з неолімпійських видів спорту».

Програмна класифікація видатків використовується у разі застосування програмно-цільового методу (ПЦМ) у бюджетному процесі.

З метою дотримання вимог Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI щодо застосування бюджетної класифікації при програмно-цільовому бюджетуванні місцевих бюджетів та забезпечення принципу єдності бюджетної системи, коди Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів та Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують ПЦМ, взаємоузгоджені.

На сьогодні структуру коду програмної класифікації затверджено наказом № 793.

Відповідно до підходів, визначених у цьому наказі, для програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів використовується семизначна структура коду, де:

перші два знаки відображають головного розпорядника бюджетних коштів та визначаються відповідно до кодів Типової відомчої класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету;

третій знак — це ознака відповідального виконавця бюджетної програми у системі головного розпорядника.

Якщо відповідальним виконавцем бюджетної програми є безпосередньо головний розпорядник, то третім знаком коду є цифра «1», для визначення інших відповідальних виконавців використовуються цифри від «2» до «9» у межах одного головного розпорядника.

За бюджетними програмами, які поділяються на підпрограми, відповідальним виконавцем є головний розпорядник бюджетних коштів. Одночасно він є відповідальним виконавцем за кожною підпрограмою, а третім знаком коду як програми, так і кожної підпрограми проставляється цифра «1».

Четвертий, п’ятий, шостий, сьомий знаки — код бюджетної програми, визначений відповідно до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів. Ця класифікація передбачає присвоєння кожній бюджетній програмі унікального коду, який застосовується при формуванні коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВК).

Номер підпрограми використовується для ідентифікації підпрограм, сформованих у межах відповідних бюджетних програм:

— цифра «0» присвоюється всім бюджетним програмам (незалежно від того, поділяються вони на підпрограми чи ні);

— номер підпрограми від 1 до 9 визначається в межах конкретної бюджетної програми у разі її поділу на підпрограми.

Наведемо приклад формування коду за бюджетною програмою «Дошкільна освіта».

06 Х ХХХ Х

«06» — головний розпорядник бюджетних коштів, визначений згідно з Типовою відомчою класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів (Управління освіти) — з наказу № 793

06 1 ХХХ Х

«1» — відповідальним виконавцем бюджетної програми є сам головний розпорядник (Управління освіти), тому застосовуємо цифру «1»

06 1 1010

«1010» — код бюджетної програми «Дошкільна освіта» згідно з Типовою програмною класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів — з наказу № 793

06 1 101 0

Код програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів для бюджетної програми «Дошкільна освіта», що виконується Управлінням освіти

У цьому випадку Код програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів для бюджетної програми «Дошкільна освіта», що виконується Управлінням освіти, буде 0611010. Звернемо також вашу увагу на те, що наказом № 793 затверджено одразу і Типову відомчу класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету, і Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів. Це зручно, адже тепер обидві класифікації можна знайти в одному нормативному документі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі