Теми статей
Обрати теми

У школі оголошено карантин: як оплачувати роботу вчителів

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У школі оголосили карантин через спалах грипу. Під час карантину вчителі продовжують ходити на роботу. Як оплачувати їх працю під час карантину? Чи можуть учителів «добровільно-примусово» відправити у відпустки без збереження зарплати?

Карантин — звичний захід безпеки під час спалаху інфекційних і вірусних захворювань, зокрема грипу. У державному масштабі карантин встановлює і відміняє Кабмін з подання МОЗ і головного державного санітарного лікаря України. Це зазначено в ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ.

Так, згідно зі ст. 1 цього Закону карантин — це адміністративні і медико-санітарні заходи, що вживаються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних захворювань. У свою чергу, до особливо небезпечних інфекційних захворювань (у тому числі карантинних: чума, холера, жовта лихоманка) належать ті, які характеризуються важкими та (або) стійкими розладами здоров’я у значної кількості хворих, високим рівнем смертності, швидким поширенням цих хвороб серед населення. Грип не належить до особливо небезпечних інфекційних захворювань, а тому рішення Кабміну для оголошення карантину не потрібне.

У період щорічних масових захворювань грипом рішення про закриття школи на карантин приймається на місцевому рівні: керівництвом школи спільно з районними управліннями освіти.

Тепер поговоримо про режим роботи учителів і оплату їх праці під час карантину.

Що стосується відпустки без збереження зарплати, то примусово відправляти в таку відпустку працівників неприпустимо. Міносвіти неодноразово акцентувало на цьому увагу. Так, наприклад, ще у 2009 році під час епідемії грипу МОН у листі від 02.11.2009 р. № 1/9-758 дав вказівку не допускати випадків примусового відправлення працівників усіх типів навчальних закладів у відпустку, а щорічну відпустку або її частину надавати тільки за їх бажанням. Цю позицію фахівці освітнього Міністерства підтвердили і в інших своїх листах. Зокрема, в листі від 10.12.2012 р. № 1/9-887 вони роз’яснили, що відпустка за свій рахунок працівникові надається виключно за його бажанням. А в листі від 11.11.2011 р. № 1/9-824, окрім заборони примусових неоплачуваних відпусток, МОН також виклав позицію щодо раціонального використання робочого часу учителів — для підвищення рівня володіння інформаційно-комп’ютерними технологіями.

Отже, якщо учителі та інші працівники школи на час карантину добровільно не виявили бажання піти у відпустку, то вони повинні працювати. Це підтверджують норми Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Галузева угода).

Згідно з п.п. 5.2.1 Галузевої угоди періоди, протягом яких у навчальних закладах не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв’язку з санітарно-епідеміологічними, кліматичними або іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних, науково-педагогічних і інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної, наукової роботи відповідно до наказу керівника установи в порядку, передбаченому колективним договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Важливо! Для залучення учителів до роботи під час карантину потрібен наказ директора, а подробиці організації такої роботи мають бути прописані в колективному договорі та/або правилах внутрішнього трудового розпорядку.

А як же оплачувати таку роботу? У п.п. 8.3.3 Галузевої угоди рекомендується оплату праці учителів і інших педагогічних працівників навчальних закладів у таких випадках проводити з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

На місцевому рівні існують свої нормативні документи. Зокрема, для м. Києва, звідки надійшло запитання читача, треба керуватися Угодою між Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Київської міської ради і Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2017 — 2020 роки. Так, п.п. 4.13 цієї Угоди в точності повторює згадану вище норму Галузевої угоди.

Положення Галузевої угоди відповідають нормі п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (ср. ). У ній говориться: якщо з незалежних від учителя причин (зокрема, епідемії) заняття не проводяться, такий час оплачується з розрахунку зарплати, встановленої при тарифікації, за умови, що учитель виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. Якщо ж такої роботи немає, то час простою оплачується в розмірах, установлених КЗпП, тобто з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (ст. 113 КЗпП). Але при цьому слід враховувати, що п.п. 8.3.3 Галузевої угоди передбачає оплату простою педпрацівникам з розрахунку середньої зарплати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі