Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

З 1 січня 2018 року підвищено зарплату педпрацівників на 10 %

Кабмін постановою «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2017 р. № 22 встановив, що визначені у додатку 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 посадові оклади (ставки заробітної плати) педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10 %.

Крім цього, Міносвіти та Мінфіну за підсумками виконання Держбюджету за I півріччя 2018 року доручено розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Індексація включається в МЗП: свіжі роз’яснення від Мінсоцполітики та Держпраці

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 10.01.2018 р. № 27/0/101-18 укотре висловили свою думку з приводу включення/невключення суми індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Причому цього разу вони не єдині у своїх роз’ясненнях. Майже аналогічні висновки з цього приводу надали фахівці Держпраці у листі від 29.12.2017 р. № 12290/4/4,3-дп-17. І це логічно, адже саме цей орган перевіряє дотримання мінімальних гарантій працівників.

Обидва органи в унісон зазначають: сума індексації включається в суму зарплати за відпрацьований час з метою визначення доплати до МЗП. Аргумент при цьому єдиний: у ч. 2 ст. Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при визначенні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. У цьому переліку індексації немає. Це означає, що вона включається в суму зарплати працівника для порівняння її з МЗП.

До речі, свої рекомендації з приводу того, що індексацію слід включати в МЗП, надали експерти нашої редакції у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 45, с. 8. Якщо ви до них прислухалися — схвалюємо! Жодних перерахунків за 2017 рік проводити не потрібно.

Підвищення кваліфікації педпрацівників

Кабмін розпорядженням від 17.01.2018 р. № 17-р затвердив додаткові заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2018 році

Так, підвищення кваліфікації за новим Держстандартом початкової освіти та сучасними освітніми методиками проходитимуть:

— вчителі початкової школи;

— заступники директорів закладів загальної середньої освіти з навчально-виховної роботи у початкових класах;

— вчителі іноземних мов, які навчають учнів перших класів;

— вчителі закладів загальної середньої освіти, у яких діти навчаються мовами національних меншин.

Підвищуватимуть кваліфікацію заклади післядипломної педагогічної освіти. Вони залучатимуть до реалізації освітньої програми тренерів, юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Відрядження осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту

Відповідно до п. 13 постанови КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 особливості направлення у відрядження військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, які проходять службу в органах і підрозділах цивільного захисту, працівників Національного антикорупційного бюро визначаються за погодженням з Мінфіном відповідно Міноборони, МВС, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Національним антикорупційним бюро, Управлінням держохорони, Адміністрацією Держслужби спецзв’язку.

На виконання цієї норми МВС наказом від 27.11.2017 р. № 958 затвердило Інструкцію про особливості направлення у відрядження осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та відшкодування їм витрат на службові відрядження в межах України і за кордон.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Водночас наказ МНС «Про затвердження Інструкції про особливості направлення у відрядження осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій України та відшкодування їм витрат на службові відрядження в межах України і за кордон» від 20.09.2012 р. № 1203 втратить чинність.

«Особа з інвалідністю» — замість «інвалід»

20.01.2018 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо соціального захисту осіб з інвалідністю)» від 19.12.2017 № 2249-VIII, яким унесено зміни до деяких законодавчих актів щодо соцзахисту осіб з інвалідністю. Як наслідок, термін «інвалід» відтепер не використовується. Замість нього — «особа з інвалідністю».

Як зауважив Президент України, під час підписання цього Закону: «Акцентувати треба на людині, а не на її інвалідності».

Закон № 2249 узгоджує норми законодавства з офіційним перекладом Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, ратифікованої 2015 року.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі