Теми статей
Обрати теми

Медсестра + вихователь ДНЗ: скільки днів відпустки надавати

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівниця, яка обіймає у дошкільному навчаль- ному закладі (ДНЗ) посаду старшої медсестри за основ ним місцем роботи (0,5 ставки), працює у цьому ж закладі і на умовах сумісництва вихо- вателем (0,5 ставки). Вона одружена і має двох дітей віком 4 та 7 років. Скільки днів відпустки (основної та додаткової) їй слід надати?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

У цьому запитанні є багато тонкощів. Давайте розберемо їх по порядку. І розпочнемо із щорічної основної відпустки.

Щорічна основна відпустка

Тут, передусім, слід зазначити, що працівник має право на щорічну відпустку окремо за основною посадою та за сумісництвом.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

Відповідно до п. 1 розд. I додатка до Порядку № 346 вихователь дошкільного навчального закладу (ДНЗ) має право на 42 календарні дні щорічної основної відпустки.

Той факт, що на посаді вихователя ДНЗ жінка працює за сумісництвом, не впливає на її право піти у 42-денну відпустку. Заборони надавати відпустку такої тривалості суміснику немає. Водночас за посадою старшої медичної сестри ДНЗ щорічна основна відпустка надається загальної тривалості — 24 календарні дні.

У випадку, наведеному в запитанні, тривалість щорічної відпустки на роботі за сумісництвом більша, ніж за основним місцем роботи. Що робити? Відповідь надали спеціалісти Мінсоцполітики у листі № 1294/13/84-16 від 12.09.2016 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 41, с. 6). У цьому випадку працівник може обрати один з трьох варіантів:

Варіант 1. Приступити до роботи за основним місцем роботи, а за сумісництвом — продовжувати перебувати у відпустці.

Варіант 2. Приступити до роботи за основним місцем роботи та за сумісництвом і скористатись правом на грошову компенсацію за дні невикористаної за сумісництвом відпустки. Нагадаємо, що можливість отримання працівником (за його бажанням) грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки без припинення трудових відносин передбачено (ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Для реалізації цієї норми має бути виконано умову: тривалість наданих працівнику щорічної та додаткових відпусток не має бути менше 24 календарних днів.

У випадку, що розглядається, виконується висунута умова: працівниця використовує щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні. Отже, їй можна буде виплатити грошову компенсацію за 18 невикористаних календарних днів щорічної відпустки, належні за сумісництвом.

Варіант 3. За сумісництвом перебувати у щорічній основній відпустці, а на роботі за основним місцем оформити відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін згідно зі ст. 26 Закону про відпустки. Але тут є один нюанс: така відпустка «за свій рахунок» надається за сімейними обставинами та іншими причинами, але не більше 15 календарних днів на рік. У нашому випадку різниця між щорічною основною відпусткою за основним місцем і за сумісництвом складає 18 календарних днів (42 - 24). Отже, за такого варіанта 3 календарні дні (18 - 15) доведеться використати за першим або другим варіантом.

Однак у ситуації, яку ми розглядаємо, є ще один нюанс — додаткова відпустка за посадою старшої медсестри.

Додаткова відпустка

Старшій медсестрі також надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, а саме як працівнику з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів відповідно до ст. 8 Закону про відпустки.

Так, у позиції 133 Переліку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників на яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці», затвердженого постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290, зазначені молодші спеціалісти з медичною освітою закладів та установ охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення.

Отже, працівниці можна надати щорічну основну, а потім після неї відразу додаткову відпустку. У такому випадку загальна кількість днів відпустки складе 31 календарний день (24 + 7). А на дні, що залишаться (42 - 31 = 11 к. дн.), можна використати один із наведених вище варіантів.

Відпустка «на дітей»

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину, або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 19 Закон про відпустки).

Підстав для відмови в наданні додаткової відпустки на дітей працівникам, які працюють за сумісництвом, немає. Використати додаткову відпустку на дітей на роботі за сумісництвом працівниця на бажання може одночасно з відпусткою за основним місцем роботи або в інший слушний для неї час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі