Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд фахівцю з фізичної реабілітації терцентру

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До штату територіального центру соціально- го обслуговування на посаду фахівця з фізичної реабілітації приймається працівник, який має неповну вищу фахову освіту (закінчив вищий на- вчальний заклад I рівня акредитації й отримав диплом «молодшого спеціаліста» за спеціальніс- тю «Фізична реабілітація»). До того ж згаданий працівник має досвід роботи на посаді фахівця з фізичної реабілітації більше 2 років.
Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що посада фахівця з фізичної реабілітації (0,5 штатної одиниці) вводиться до відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентру). Це передбачено п. 3 Типового штатного нормативу чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 12.07.2016 р. № 753.

Фахівець з фізичної реабілітації обстежує пацієнтів з метою проведення реабілітаційних заходів, виявлення рухових дисфункцій та визначення рухового потенціалу. Такий працівник розробляє і виконує індивідуальний план фізичної реабілітації у співпраці з іншими спеціалістами (лікарями, соціальними працівниками, психологами) та пацієнтом. Він також проводить наукову, адміністративну, викладацьку та консультативну діяльність.

Умови оплати праці працівників установ соціального захисту населення, у тому числі й працівників терцентрів, визначені спільним наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Зокрема, п.п. 2.2.12 цих Умов визначає порядок встановлення тарифних розрядів працівникам терцентрів. Проте, якщо уважно переглянути таблицю з посадами, що містить цей підпункт, то стає зрозумілим, що в ній не зазначена посада фахівця з фізичної реабілітації. Як бути в ситуації, що розглядається? Як встановити тарифний розряд такому працівнику?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до п.п. 2.2.21 Умов № 308/519. Так, згідно з п. 4 цього підпункту художнику ектопротезного кабінету, технологу, бухгалтеру, електромеханіку та іншим фахівцям установлюються:

— для першої кваліфікаційної категорії — 8-й тарифний розряд за ЄТС;

— для другої кваліфікаційної категорії — 7-й тарифний розряд за ЄТС;

— без категорії — 6-й тарифний розряд за ЄТС.

Як бачимо, серед вищенаведеного переліку є як конкретні посади (бухгалтер, технолог), так і загальна категорія «фахівці». У зв’язку з цим логічно постає наступне запитання: чи можна до зазначеної професійної групи віднести посаду фахівця з фізичної реабілітації?

Так, можна. І підтвердженням цьому є Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327. Якщо уважно переглянути розд. 3 «Фахівці» цього Класифікатора, то без особливих зусиль можна знайти таку професійну назву робіт, як «фахівець з фізичної реабілітації» (код КП «3226»). До того ж саме до нього нас відсилає примітка «*» до п. 4 п.п. 2.2.21 Умов № 308/519, надаючи роз’яснення щодо встановлення назв посад для фахівців установ соцзахисту. А це означає, що працівника, який обіймає цю посаду, сміливо можна віднести до фахівців.

Кваліфікаційні вимоги для посади фахівця з фізичної реабілітації встановлені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженим наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518 (далі — Довідник № 518). Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

фахівець з фізичної реабілітації I категорії: вища освіта початкового рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра та спеціальністю «Фізична реабілітація»; підвищення кваліфікації; стаж роботи на посаді фахівця з фізичної реабілітації II категорії — не менше ніж 1 рік;

фахівець з фізичної реабілітації II категорії: вища освіта початкового рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра та спеціальністю «Фізична реабілітація»; підвищення кваліфікації; для бакалавра — без вимог до стажу роботи, для молодшого бакалавра — стаж роботи на посаді фахівця з фізичної реабілітації — не менше ніж 2 роки;

фахівець з фізичної реабілітації: вища освіта початкового рівня за ступенем молодшого бакалавра та спеціальністю «Фізична реабілітація» без вимог до стажу роботи.

Атестація фахівців з фізичної реабілітації здійснюється відповідно до Порядку атестації соціальних працівників, інших фахівців, що надають соціальні та реабілітаційні послуги, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 01.10.2012 р. № 612 (далі — Порядок № 612).

Цим Порядком передбачено, що атестації підлягають: «фахівці з фізичної реабілітації», «фахівці з фізичної реабілітації І категорії» та «фахівці з фізичної реабілітації ІІ категорії».

Атестація працівників закладів/установ соціальної сфери поділяється на чергову та повторну.

Чергова атестація організовується та проводиться за рішенням керівника закладу/установи соціальної сфери незалежно від його/її підпорядкування на підставі відповідного наказу не частіше ніж один раз на три роки.

Повторна атестація проводиться за рішенням керівника закладу/установи соціальної сфери незалежно від його/її підпорядкування на підставі відповідного наказу не раніше ніж через рік з дня проведення попередньої атестації для працівників, стосовно яких попередньою атестаційною комісією прийнято рішення про невідповідність їх займаній посаді, за умови виконання такими працівниками рекомендацій щодо підвищення їх кваліфікації за певним фаховим напрямом.

Зауважимо, що атестація проводиться та організується за рішенням керівника установи соціального захисту (п. 2.1 Порядку № 612). Тому установа соцзахисту повинна самостійно розробити Порядок атестації фахівців, що надають соціальні та реабілітаційні послуги, як додаток до колективного договору, визначивши в ньому основні питання, пов’язані з проведенням атестації.

При застосуванні Довідника № 518 відносно присвоєння та підвищення категорій використовуються норми Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336). Як зазначено у п.п. «д» п. 4 розд. «Загальні положення» Довідника № 336, він є основою для присвоєння та підвищення категорій за посадою відповідно до оволодіння особою повним обсягом знань та робіт за результатами кваліфікаційної атестації. Крім того, згідно з п. 10 розд. «Загальні положення» цього Довідника присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації.

Отже, зважаючи на те, що у працівника в ситуації, яка розглядається, є неповна вища фахова освіта за спеціальністю «Фізична реабілітація» та стаж роботи на посаді фахівця з фізичної реабілітації більше 2 років, комісія з кваліфікаційної атестації може прийняти рішення про встановлення зазначеному працівнику кваліфікації «фахівець з фізичної реабілітації II кваліфікаційної категорії» із присвоєнням 7-го тарифного розряду за ЄТС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі