Теми статей
Обрати теми

Чи утримувати аліменти з матдопомоги на оздоровлення

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник бюджетної установи наприкінці черв- ня 2018 року йде у щорічну відпустку. Разом з від- пускними йому буде виплачена матеріальна до- помога на оздоровлення. З цього працівника на підставі постанови державного виконавця утримуються аліменти на користь неповно- літньої дитини. У зв’язку з цим виникає запитан- ня: чи слід утримувати аліменти з суми мате- ріальної допомоги на оздоровлення?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 69 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII (далі — Закон № 1404) установи, організації здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти стягувачу у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику.

Доходи, з яких утримуються аліменти, визначені Переліком видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженим постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146).

Увага! Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом.

Види доходів, з яких утримуються аліменти, наведено у п. 1 Переліку № 146, а доходи, з яких їх не потрібно утримувати, зазначені у п. 12 Переліку № 146. Для зручностi наведемо у таблиці найбільш поширені види доходів, з яких аліменти утримуються і не утримуються.

Аліменти утримуються з:

Аліменти не утримуються з:

1) основної заробітної плати за посадовим окладом, тарифною ставкою, відрядними розцінками тощо

1) вихідної допомоги при звільненні

2) усіх видів доплат і надбавок до заробітної плати

2) неоподатковуваного розміру матдопомоги

3) грошових і натуральних премій

3) допомоги по вагітності та пологах

4) оплати за надурочну роботу, за роботу у святкові, неробочі та вихідні дні

4) допомоги по тимчасовiй непрацездатностi по догляду за хворою дитиною вiком до 14 рокiв

5) заробітної плати, що зберігається під час відпустки, а також з одержуваної при звільненні компенсації за невикористану протягом кількох років відпустку

5) компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років

6) зарплати, що зберігається під час виконання державних і громадських обов’язків, та в інших випадках збереження середньої заробітної плати

6) допомоги на лікування

7) винагороди за загальні річні підсумки роботи

7) допомоги на поховання

8) одноразової винагороди (відсоткових надбавок) за вислугу років

8) дотацій на обіди

9) допомоги по державному соціальному страхуванню

9) компенсацiйних виплат при вiдрядженнях i переведеннi на роботу в iншу мiсцевiсть

10) інших видів заробітку

10) компенсаційних сум, які виплачуються за амортизацію інструментів і зношеність одягу

Отже, в осіб, які отримують заробітну плату, аліменти утримуються з усіх видів доходу, крім тих, що зазначені у п. 12 Порядку № 146. При цьому, що стосується матеріальної допомоги, то тут усе залежить від її виду.

Аліменти не утримуються з матерiальної допомоги, яка виплачується окремим працiвникам у зв’язку iз сiмейними обставинами, на оплату лiкування, поховання. Навіть якщо сума такої допомоги перевищує допустимі неоподатковувані розміри, така оподатковувана ПДФО і ВЗ частина суми все одно не буде об’єктом для утримання аліментів.

У свою чергу, матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників установи (на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань), є однією зі складових фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.3.3 п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5). Вона належить до оподатковуваного доходу і її повна сума оподатковується ПДФО і ВЗ. Також сума такої матдопомоги є базою для нарахування ЄСВ.

Тому із суми матдопомоги на оздоровлення до відпустки утримуються аліменти як з інших видів заробітку (п.п. 19 п. 1 Переліку № 146). Аналогічні роз’яснення з цього приводу надав Мін’юст у листі від 06.03.2015 р. № 356-0-3-15/7.2.

Наприкінці зазначимо, що утримання аліментів із суми заробітку (доходу) здійснюється після утримання податків та зборів (ч. 1 ст. 70 Закону № 1404 та п. 13 Переліку № 146). Це стосується і того випадку, коли утримання провадиться із сум «оздоровчих». Тому здійснюючи утримання аліментів з такої виплати, не забувайте спочатку утримати ПДФО і ВЗ, а аліменти утримуйте вже з чистої суми «на руки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі