Теми статей
Обрати теми

Головбуха ОМС приймають з випробуванням: чи виплачувати надбавки за ранг і вислугу років

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
На посаду головного бухгалтера міської ради приймається працівник із тримісячним строком випробування. При цьому він має стаж служби в органах місцевого самоврядування 9 років, а також йому присвоєний 13-й ранг. Чи маємо ми право виплачувати надбавки за вислугу років і за ранг в період строку випробування?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж перейти до суті питання, давайте коротко пригадаємо особливості встановлення строку випробування при прийнятті на роботу.

У загальному випадку згідно зі ст. 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати 3 місяців, а за узгодженням із профспілкою — 6 місяців. При цьому для робітників випробування встановлюється терміном не більше 1 місяця. Відразу зазначимо, що для посадовців і службовців органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) максимальна тривалість строку випробування становить 3 місяці. Тому головному бухгалтерові правомірно встановлений 3-місячний строк випробування при прийнятті на посаду.

Якщо новий працівник під час строку випробування фактично не працював з будь-яких причин (наприклад, хворів), такі дні не зараховуються до строку випробування. Відповідно строк випробування подовжується на кількість таких днів відсутності на роботі.

Також треба пам’ятати про осіб, яким не можна встановлювати строк випробування. Вони перераховані в ч. 3 ст. 26 КЗпП, зокрема, до них віднесені: молоді фахівці після закінчення вишів; особи, прийняті за переведенням в іншу місцевість.

Тепер перейдемо до правил оплати праці під час строку випробування. Згідно з ч. 2 ст. 26 КЗпП в період строку випробування на працівника поширюється законодавство про працю. А це означає, що для такого працівника діють ті ж «зарплатні» правила, що і для інших. При цьому Мінпраці у своєму листі від 22.05.2008 р. № 013-0721-05 зазначило, що розмір заробітної плати працівника, якому встановлений строк випробування, може бути менше розміру заробітної плати інших відповідних працівників, але не менше мінімальних гарантій в оплаті праці (ця умова має бути прописана в колективному договорі). Тобто Мінпраці допускає, що в період випробування заробітна плата працівника може бути встановлена на рівні мінімальної заробітної плати.

Але для працівників бюджетної сфери така умова не застосовується. Так, посадовцям ОМС встановлюють оклади згідно з постановою КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів і інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Зокрема, головному бухгалтерові міської ради оклад встановлюють відповідно до додатка 50 до зазначеної постанови в діапазоні від 5800 грн. до 6400 грн. (залежно від чисельності населення і групи міста). Тобто головбухові міськради треба встановити відповідний оклад і не нижче, незалежно від того, встановлено для нього строк випробування чи ні.

Надбавки за вислугу років і за ранг є частиною системи оплати праці посадовців ОМС.

Розмір надбавки за ранги посадовців ОМС прописаний в додатку 57 до постанови № 268: від 45 грн. (15-й ранг) до 160 грн. (1-й ранг). Оскільки головному бухгалтерові міськради встановлений 13-й ранг, то йому належить надбавка у розмірі 55 грн.

Згідно з ч. 6 ст. 15 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III, ранги присвоюються одночасно з обранням (прийняттям) на службу в органи місцевого самоврядування або обранням (призначенням) на вищу посаду. Особам, які призначаються на посади зі строком випробування, ранги присвоюються після його закінчення, за результатами роботи. Але якщо такі особи вже мають ранги посадовців місцевого самоврядування або ранги державного службовця, присвоєні за попереднім місцем роботи, надбавка за ранг в період строку випробування виплачується відповідно до цього рангу.

Надбавка за вислугу років посадовцям ОМС встановлюється у відсотках до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг і залежно від стажу служби в органах ОМС: понад 3 роки — 10 %, понад 5 років — 15 %, понад 10 років — 20 %, понад 15 років — 25 %, понад 20 років — 30 %, понад 25 років — 40 % (п.п. 4 п. 3 постанови № 268).

У питанні, що розглядається, стаж служби працівника в ОМС становить 9 років. Отже, йому належить надбавка у розмірі 15 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг. Той факт, що головний бухгалтер прийнятий на посаду зі строком випробування, не позбавляє його права на надбавку за вислугу років.

Резюмуємо: головному бухгалтерові міської ради в період строку випробування (з першого дня) необхідно виплачувати надбавки за ранг і за вислугу років на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі